Luni, 30 ianuarie, Biserica Greco-Catolică din Beiuș și-a sărbătorit hramul cu ocazia prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de protopopul Zima Zorel, paroh de Beiuș, alături de vicarul parohial Slobodnic Iosif și preoții din Protopopiatul de Beiuș. Corul bisericesc „Ioan Bușiția”, dirijat de Boldiș Zoltan, a răspuns invocațiunilor celebranților și a încântat enoriașii prezenți cu pricesne. În cuvântul de învățătură, părintele Zorel a prezentat personalitatea celor trei Sfinți Părinți ai Bisericii, actualizând pilda și provocarea lor atât sub aspectul individual al credincioșilor, cât și sub aspect comunitar. Părintele a omagiat comunitatea beiușeană, care are un istoric demn și bogat, atât datorită marilor episcopi fondatori și susținători ai instituțiilor școlare românești din Beiuș, cât și datorită preoților și enoriașilor lor, care au oferit un impresionant aport spiritual și intelectual misiunii locale; ea a fost chiar o lumină constantă din cele mai vitrege timpuri, luminând căutătorii de Dumnezeu, dar și cei de cultură și identitate națională pe parcursul drumului lor. La final, părintele a cerut mijlocirea sfinților prăznuiți pentru haruri și binecuvântări asupra comunității care, atât individual, dar mai ales comunitar, să devină lumină vie și caldă călăuzitoare spre Domnul Dumnezeu.

Astfel, Biserica din Beiuș a început prin acest moment spiritual și festiv, alături de cel ecumenic ocazionat de Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor ținută la nivel de Beiuș tot în acest lăcaș, un nou an binecuvântat, cu provocări și deziderate. „După momentul personal și de tihnă din timpul unei întâlniri personale și apropieri de Domnul, este timpul unei ieșiri a Bisericii în lume pentru a împărtăși adevărul și bucuria credinței în Dumnezeu”, a concluzionat părintele în interviul acordat televiziunii locale, împărtășind acestuia exemple de activități sociale și caritative atât ale oratoriului „Colț de rai”, cât și cele ale diverselor asociații religioase (Reuniunea Mariană, AGRU, Familia Preasfintei Inimi al lui Isus) existente în parohie.

Prof. Carmen ZIMA