Marţi, decembrie, în cadrul Centrului de Documentare şi Informare al Şcolii Gimnaziale ,,Miron Pompiliu” din Ştei, s-a desfăşurat o activitate literar-artistică intitulată: O serbare literară - tradiţii şi obiceuri de Crăciun. Această activitate face parte din cadrul proiectului judeţean „Lecturile copilăriei” şi a ajuns la cea de-a XVI-a ediţie. Concursul a durat mai bine de o oră şi l-a avut ca oaspete pe Moş Crăciun.

 

Lectura îmbinată cu un strop de pasiune, puţină dăruire şi multă implicare au fost ingredientele unei Serbări literare care i-a avut ca actori pe elevii claselor a IV-a A, prof. învăţător Romulus Fâşie şi a IV-a B prof. învăţător Larisa Pirtea. Elevii au trebuit să-şi întocmească din timp caiete de lectură, sub îndrumarea d-nei bibliotecare şi a învăţătorilor, pentru a fi prezentate în cadrul Centrului de Documentare şi Informare. Serbarea-concurs a fost organizată, coordonată şi prezentată de către bibl. inst. Ileana Tomescu şi a fost structurată în cinci probe de literatură, ,,Poveşti şi personaje, Autori cunoscuţi, Ghicitori literare, Proverbe româneşti şi Recunoaşteţi fragmentul.

În cadrul primei probe, ,,Poveşti şi personaje” elevii claselor a V-a au trebuit să-şi dovedească talentul de mici actori. Pe baza acestor scenete, concurenţii  au trebuit să  răspundă la trei întrebări. Fiecare răspuns corect a fost notat cu o steluţă roşie, care a reprezentat calificativul F.B. Primii care i-au arătat moşului talentul de buni actori au fost elevii clasei a V-a A, Avram Andreea, June Gabriela şi Deliman Dragoş, care au interpretat scenta Muma lui Ştefan cel Mare de Dimitrie Bolintineanu, echipajul clasei a V-a B, format din Pantea Mara, Petrugan Daniela, Todorici Mihai, a interpretat sceneta „La cireşe”, de Ion Creangă. Apoi au urmat elevii clasei a V-a C, care au jucat un fragment din Potretul colegei de bancă de Mircea Sântimbrean, iar din clasa a V-a D, elevii: Dumbravă Ştefan, Dobândă Cătălin, Pirtea Dragoş, Brie Ionuţ şi Flore David au interpretat un fragment din Prinţ şi cerşetor de Mark Twain. Au urmat elevii clasei a V-a ai Colegiului Naţional ,,Avram Iancu” Ştei au surprins în mod plăcut asistenţa prin interpretarea scenetei D-l Goe... de Ion Luca Caragiale, coordonaţi de bibliotecar Epureanu Cristina. Probele au fost presărate cu momente magice, în care colindătorii grupurilor vocale ale Şcolii Tinere mlădiţe şi Armonia, coordonatorii fiind prof. Daniela Rada şi Gheorghe Drăgan, au transmis prin vocile lor cristaline, căldură şi speranţă în suflete. După parcurgerea cu succes a probelor din concurs, elevii au fost răsplătiţi cu aplauze şi cu aprecieri din partea juriului format din prof. Panici Mangra Adelina, consiler educativ, prof. Toth Ioana, prof. Vlaş Angela. Fiecare echipaj a răspuns corect la toate probele concursului. Spectacolul nu a fost lipsit nici de prezenţa lui Moş Crăciun, care a scos din tolba sa daruri felurite pentru cei 80 de participanţi la concurs. Spectatorii au fost răsplătiţi şi ei pentru răbdare, cu bomboane şi colaci. În finalul activităţii, prof. Simona Pantea, director, şi Liana Moruţ au apreciat activitatea celor implicaţi în concurs şi au oferit diplome, multumindu-le organizatorilor şi învăţătorilor pentru implicarea şi profesionalismul de care au dat dovadă. Mulţumim pe această cale şi sponsorilor noştri inimoşi Primăriei şi Consiliului Local Ştei, grupului de firme European FOOD Ştei şi SC Buru SRL, care au făcut ca desaga moşului să fie plină şi-n acest an.

Cristina ANDRU