Câteva zeci de invitaţi şi localnici au participat sâmbătă, la Bădăcin (Sălaj), la un eveniment ce și-a dorit să refacă, într-o manieră contemporană, „habele” (şezători-n.r.) organizate în trecut în satele ardeleneşti. Manifestarea este parte dintr-un proiect itinerant denumit „Șezători în Ţara Silvaniei”, inițiat de Fundația pentru Educație și Dezvoltare locală AGAPIS.

 

Localnicii s-au pregătit serios pentru a-şi primi oaspeţii. Femeile din Corul „Dealul Ţarinei” au pregătit peste 200 de plăcinte renumite în întreaga zonă - plăcinte care se fac în fiecare casă la Bădăcin în fiecare sâmbătă, indiferent dacă sunt aşteptaţi musafiri sau nu - iar compoziţia lor variază în funcţie de sezon, de la varză dulce sau murată, cartofi, brânză, urzici, muguri de lucernă sau lobodă; au fost pregătite 670 de sarmale tradiţionale şi cu păsat şi 10 pâini de casă. Nu au lipsit tradiţionalii cârnaţi de casă, clisa, jumările, ceapa, ouăle roşii, delicioşii cozonaci. Întreg evenimentul a fost găzduit la gospodăria lui Valentin Vălcăuan, gazdă generoasă şi primitoare. După „omenirea” ospeţilor cu bucate locului, „meșterițele în ale acului” au făcut demonstraţii de măiestrie brodând batiste cu harta satului sau alte imagini, au povestit de „habele” de altă dată, aşa cum se organizau acestea în Bădăcin. Pe parcursul zilei s-au făcut excursii la vechea bisericuţă de lemn a satului, aflată într-un amplu proces de restaurare. Vechea biserică este prima din Sălaj construită (1699-1700) pe fundaţie de piatră şi are o turlă de lemn unică, sub forma unui bulb de ceapă. Sub ghidajul preotului greco-catolic Cristian Borz, cei care au dorit s-au deplasat apoi la Casa Memorială Iuliu Maniu, unde au putut obsrva stadiul lucrărilor de reabilitare şi au vizitat micul muzeu amenjat la subsolul bisericii greco-catolice.

La prânz, pe lângă delicioasele sarmale gătite în oale de lut, maestru bucătar Mircea Groza a pregătit pentru cei prezenți o „șoancă” la cuptor și un ceaun cu tocăniţă de porc cu legume şi „piţigăi” sau „razalăi” (găluşte), un preparat după o rețetă veche. 

Organizatorii au adus la Bădăcin şi o parte din Ansamblul Folcloric Meseșul. Solistele le-au cântat și bădăcinenii au jucat ca la vechile danțuri, iar doamnele din cor au cântat și au reprodus o mică parte din habele de altădată, după care femeile s-au mutat în casă, la șezătoare, alături de invitate, unde au povestit despre straiele populare, despre modul cum erau ele create, despre batiste ca parte integrantă a costumului popular, au cântat în timp ce torceau şi au povestit întâmplări de pe vremuri.

Potrivit Alinei Zară Prunean, inițiatoare a proiectului „Șezători în Țara Silvaniei”, unul dintre subiectele discutate şi chiar pus în aplicare la şezătoare a fost cel al batistelor tradiționale din vechiul costum popular, accesoriu pe care și l-ar dori readus în actualitate, în ținutele moderne.

„Bădăcinul e un loc minunat. Vă îndemn pe toți să lucrăm pământurile astea roditoare, pe care crește orice soi de fruct de-al nostru. Altfel o să ajungem dincolo și nu ne vor primi străbunii, pentru că nu am avut grijă de glia pe care ne-au lăsat-o ei în grijă și pentru care au plătit cu sânge de-a lungul istoriei” - Valentin Vălcăuan.

Evenimentul de la Bădăcin este a doua şezătoare organizată în cadrul proiectului itinerant care şi-a propus să promoveze cultura locală şi produsele locale, să redescopere tradiţiile şi farmecul unor locuri unice, cum este şi Bădăcinul, un pitoresc sat străjuit de păduri şi livezi roditoare.

Proiectul „Șezători în Țara Silvaniei” este susținut de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus, Centrul de Cultură și Artă Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, Muzeul de Pânze și Povești și Colțul Românesc.

„Când vii bade-n șezătoare/ nu sta la ușă-n picioare/ Uită-te-n casă de-a rândul/ Și te-așază un-ți gândul/ De ți-e gându-n altă parte/ Du-te bade mai departe/ Că sunt multe șezători/ Cu fete și cu feciori” – fragment din cântec local.