O afacere nocivă pusă în scenă în stil mafiot nu putea avea decât un final în stil mafiot. Patronul Hexi Pharma a sfârşit zdrobit într-o maşină care s-a izbit de un copac. Fie că a fost un accident de circulaţie, i s-a umblat la frâne, fie că s-a sinucis sau a fost sinucis, urmează o anchetă. Problema este că dacă această anchetă se va derula asemeni celei care anchetează scandalul dezinfectanţilor diluaţi, nu vom afla niciodată adevărul.

 

Afacerea uriaşă cu dezinfectanţi diluaţi cu bună ştiinţă care s-a derulat ani de zile în sistemul sanitar nu se putea desfăşura fără acoperirea unor autorităţi ale statului român. Fie că aceste autorităţi sunt din cadrul Ministerului Sănătăţii sau ai serviciilor secrete, cineva din sistem a ştiut şi a acoperit acest atentat la sănătatea pacienţilor. Sau poate că a fost mai mult de atât: patronul Dan Condrea nu a fost decât o marionetă în mâinile unor păpuşari din umbră. A făcut bani cu nemiluita, bani care nu erau numai ai lui, grosul mergea spre păpuşari. Este aproape imposibil de crezut că o astfel de afacere a fost pusă pe roate şi a putut funcţiona fără păpuşarii din umbră. Extrem de profitabilă şi fără niciun risc, atât timp cât beneficia de protecţie. Diluarea dezinfectanţilor şi umflarea preţului la vânzarea către spitale a scos un profit uriaş. Care a luat calea unor firme off shore, tipic mafiot.

Atâta timp cât Condrea a executat ce i se cerea, a fost în siguranţă. Nu ar fi putut să iasă niciodată din combinaţie, fiind ultraşantajabil datorită mizeriei pe care a patronat-o. Odată descoperită tărăşenia şi izbucnirea scandalului public, patronul Hexi Pharma a devenit punctul slab al afacerii în stil mafiot. Putea ciripi, iar sistemul păpuşarilor nu permite acest lucru. Poate a cedat psihic, întrezărind că nimic nu-l poate salva de la puşcărie şi oprobiul public. Poate a fost determinat să se sinucidă, iarăşi o pistă care poate va fi urmată în anchetă. Puţin probabil însă, vă mai amintiţi cazul procurorului Panait, cel care l-a fel de misterios s-a sinucis aruncându-se de la etaj, în timpul unei anchete la nivel înalt, care a pornit din Oradea? Vă amintiţi filmul De ce eu? Şi Panait a fost sinucis... O astfel de anchetă este complicată, mai ales pentru că va ridica vălul din marginile obscure, plină de secrete ale afacerii Hexi Pharma. Acolo zace în întuneric, pe grămezile de bani obţinuţi din suferinţa şi moartea pacienţilor români, fiorosul balaur Smaug păzitor al Sistemului. Neatins de vreme şi vremuri, dar cu o foame veşnică de bani şi control.

„Dan Condrea își ținea banii în conturi din străinătate. Unul dintre aceste conturi personale este CH5704835064767572000 de la Credit Suisse Elveția.

Contul este deschis din 2008, de cînd a început și afacerea prin firme off-shore din Cipru, țară unde avea alte conturi”, scrie Cătălin Tolontan pe blogul său. O informaţie dată mură-n gură organelor de anchetă care trebuie să apuce cumva balaurul de coadă şi să-i dea la cap. Vor avea însă permisiunea să o facă? După cum s-a mişcat până acum ancheta, nu prea. Între SRI şi celelalte autorităţi ale statului s-a derulat un fel de ping-pong absurd cu informările. Ba că au fost trimise informaţii privind neregulile din sistem, ba că nimeni nu le-a văzut vreodată. Şefa DNA plusează: oricâte arestări se vor face în sistem, sănătatea nu îşi va reveni doar cu acest tratament. Adevărat, însă poate fi un început.

Un început pe care anchetatorii tocmai l-au ratat. Patronul Hexi Pharma, cel care ştia totul despre mizerabila afacere, a ieşit din ancheta principală - cea care investiga moartea cu zile a unor pacienţi în spitale şi sutele de milioane de euro plătite de stat pe apă chioară cumpărată pe post de biocide şi dezinfectanţi. A ieşit din anchetă la volanul unei maşini zdobite într-un copac, pentru a intra într-o anchetă conexă, care trebuie să clarifice modul în care şi-a încheiat socotelile cu viaţa. Urmează Judecata Finală, de care nu poate scăpa. Ar trebui să ne mulţumească acest lucru?!