Hotelul Continental a fost ieri, de la ora 9.00, gazda conferinței „Republica Moldova, încotro?” susținută de Academicianul Nicolae Dabija. Acesta a spus, printre altele, că se simte acasă în Oradea și că intelectualii din Republica Moldova se simt abandonați de România în brațele lui Igor Dodon.

 

Scriitor, redactor-șef al săptămânalului Literatura și Arta, președintele Sfatului Țării 2, Nicolae Dabija a venit în Oradea alături de prof. univ. dr. Gheorghe Avornic, rectorul Universității „Constantin Stere” din Chișinău, președintele Uniunii Juriștilor din Republica Moldova.

„Cred că de ceea ce se întâmplă la Chișinău ar trebui să fie preocupată și România, care este avocatul nostru în integrarea europeană, dar și eu văd că, la ora actuală, parcă a fost constituit și semnat un nou pact Ribbentrop-Molotov de reîmpărțire a lumii. Și nu știu de ce am impresia, și nu numai eu, dar și alţi intelectuali de la Chișinău, că am fost abandonați, că am fost lăsat acestui Dodon, care prin falsificări masive a ajuns președinte al Republicii Moldova. Este prorus, pentru că a fost cumpărat cu bani grași. Eu am scris, ca și alți colegi, cum, în perioada pre-electorală, a primit din Insulele Bahamas un ajutor de 30 de milioane de euro pentru campania electorală. Într-o țară normală pentru acest abuz ar fi fost scos din cursă. El nu a fost, pentru că avem o comisie electorală promoscovită. Cu acești bani a fost cumpărat omul nostru sărăcit, nu sărac. S-a spus că cei de la guvernare, pro-europenii „sunt corupți”, „cu slogane de integrare europeană v-au furat” asta în timp ce noi avem un record unic în lume, s-a furat un miliard de euro. Am fost în Spania nu de mult și m-au întrebat scriitorii de acolo de unde are cea mai săracă țară din Europa un miliard? Înseamnă că există bani doar că ei sunt furați sau greșit administrați. Eu cred foarte mult în destinul european al Republicii Moldova. Nu se poate ca Dumnezeu să creeze o țară românească europeană și o bucată de țară românească euro-asiatică. Adică o integrare cu Asia, unde salariul mediu este de 15 euro în Kârgâzstan, 14 euro în Armenia. Noi ne ducem acolo unde salariile medii sunt de mizerie și nu mergem acolo unde salariile sunt normale? Danemarca, cu 5.000 de euro salariul mediu, Islanda, 10.500 de euro etc. Binele nostru este spre Europa. Nu cred că cei care speculează naivitatea moldovenilor, spunând că „nu cunoaștem limbile europene, dar rusește știm”, au dreptate. Îi transformă în slugi la cei la care au mai fost, la Moscova. Este o dramă a omului nostru. Noi ne-am propus, împreună cu Teodor David, să schimbăm mentalități. A adus în Basarabia patru vagoane de cărți ceea ce nu pare mare lucru pentru unii. La ora actuală, în Basarabia, la capul fiecărui cititor avem două cărți românești și 17 rusești. Este o invazie de carte rusească. Ca să ajungă cartea românească la Chișinău au fost depuse eforturi extraordinare, fel de fel de acte și documente. Cartea rusă vine fără niciun fel de efort în Moldova. Toți președinții Federației Ruse au făcut în fiecare an câte o donație de cărți reprezentând operele celor 300 de clasici ruși în cele peste 7.000 de școli din Basarabia. Cred și simt că orădenii sunt mai aproape de Chișinău decât alte județe, pentru că avem aici niște frați care ne înțeleg durerea și încearcă să ne ajute. Mulțumesc Oradiei pentru suportul pe care-l oferă Basarabiei, pentru că noi avem nevoie doar de susținere morală. Ca în vorba cântecului „Noi nu suntem săraci de-avere/Suntem săraci de mângâiere!”, a spus Nicolae Dabija.

Prezent la eveniment, președintele Filialei Bihor a Uniunii Vatra Românească le-a cerut orădenilor să sprijine finanțarea revistei „Literatura și Arta”: „Această revistă a sunat redeșteptarea națională în 1990, obținând astfel limba română, grafia latină, independența. Avea un tiraj de 300.000 de exemplare. Astăzi are un tiraj abia de 15.000 de exemplare. Ca să aducem Basarabia acasă trebuie să-l ajutăm pe Nicolae Dabija. Cum să-l ajutăm? Să finanțăm revista „Literatura și Arta” și va ajunge în toate colțurile Republicii și oamenii vor constata că sunt români și vor veni spre casă. Asta este singura soluție. Dacă nu îi ajutăm noi, îi ajută alții și îi pierdem. Noi aici, pe plan local, am deschis un cont Basarabia Acasă și toate fondurile pe care le vom aduna le vom trimite acestei reviste sau Sfatului Țării 2 care are ca obiectiv Unirea Basarabiei cu România. Dacă vom ajuta Republica Moldova, vom realiza cel mai strălucit eveniment al secolului XXI, Unirea”.     

Evenimentul a fost organizat de Filiala Bihor a Uniunii Vatra Românească și Filiala Bihor a Jurnaliștilor Profesioniști.