Joi, 22 decembrie, la Salonul de carte R&R (strada Republicii nr. 22, Oradea – fosta cafenea Living-room), va avea loc lansarea orădeană a celui mai nou roman semnat de Mircea Pricăjan, „Calitatea Luminii” (Editura Polirom). Volumul va fi prezentat de Marius Miheț, Dan-Liviu Boeriu și Miron Beteg, iar prezentarea va fi completată de o lectură în interpretarea actriței Mirela Niță Lupu.

 

Scriitorul orădean Mircea Pricăjan a debutat editorial în 1997, cu proză scurtă, în Crişana Plus, supliment al cotidianului Crişana. A tradus din limba engleză peste 55 de cărți, a îngrijit apariția mai multor reviste literare electronice şi a editat două antologii tematice de proză scurtă. Din anul 2003 este redactor la revista de cultură Familia, iar din 2012 este redactor-şef al Revistei Suspans, publicaţie pe care a fondat-o.

„Calitatea Luminii” este cel de-al doilea roman lansat de Mircea Pricăjan, după „În umbra deasă a realității” (2002) şi este un volum care se bucură de o primire entuziastă din partea criticilor literari. Romanul lansat în 18 noiembrie 2016 la Târgul Gaudeamus Bucureşti a fost deja nominalizat la Premiile naționale de literatură „Nepotu’ lui Thoreau”, 2016.

„Calitatea Luminii” abordează un subiect sensibil: impactul pe care-l are în viaţa unui cuplu apariţia unui copil, autorul livrând totodată posibile soluţii.

„Narațiunea dinamică ține cititorul de la început până la sfârșit în captivitatea unei respirații largi, cu toate acestea deloc previzibilă, nici plictisitoare. Discursul lui Mircea Pricăjan este migălos lucrat, gândit să mențină un suspans prin curenți narativi abil conduși la suprafață. Ce-i iese de minune lui Mircea Pricăjan e felul cum echilibrează proporțiile și cicatrizează subteranele. Ramificarea simbolică se contabilizează ingenios în Calitatea luminii”, scrie Marius Miheț în România literară.

„Romanul lui Mircea Pricăjan este atent construit, bine dozat, scris cu o atenție remarcabilă pentru detaliul psihologic și efectul maxim al confesiunii. Chiar cu mici imperfecțiuni [...], Calitatea Luminii îl recomandă pe autor ca pe un prozator de primă linie din literatura noastră recentă”, notează Dan-Liviu Boeriu în recenzia din România literară. Iar Sever Gulea, pe blog.libris.ro, remarcă: „O poveste plină de sensibilitate și subtil condusă narativ, o poveste despre tensiunea și modelarea identitară, despre vulnerabilitatea familiei în aparentul ei moment de desăvârșire și triumf, la venirea pe lume a unui copil, o poveste despre dimensiunea umană și fragilă a experienței de părinte care pune în lumină frumos zonele gri ale emoțiilor și provocărilor maternității, povestea lui Mircea Pricăjan a fost una dintre cele mai frumoase lecturi de care am avut parte în acest an.”

Orădenii sunt invitaţi, aşadar, la întâlnirea cu omul şi scriitorul Mircea Pricăjan, joi, 22 decembrie, de la ora 18.00, la Salonul de carte R&R, când se va lansa Calitatea Luminii, „un roman al maturizării familiei” (Constantin Piștea).