Miercuri, 26 octombrie, în cadrul Infinite Dance Festival, Moszkva Café a găzduit un concert antrenant, susţinut de trupa Oradea Klezmer. De această dată concertul a avut şi un invitat special, violonistul de origine rusă, care şi-a definitivat studiile în USA.

 

Muzica klezmer este considerată muzica tradiţională a evreilor din estul Europei şi mai este considerată o muzică care renaşte după o perioadă de tăcere. La ora actuală klezmerul a început să cucerească generaţii tinere din Estul Europei, în timp ce generaţiile mai puţin tinere îmbrăţişează acest gen muzical cu nostalgie.

Oradea se bucură astăzi de două formaţii klezmer, Hakeshet Klezmer Band fiind şi prima dintre ele, şi trupa nou înfiinţată Oradea Klezmer. Oradea Klezmer s-a lansat anul trecut şi a făcut cunoştinţă cu publicul în cadrul unei festivităţi private, Premiile lui Bihorel, bucurându-se de succes. Trupa a fost ulterior invitată să cânte în cadrul Toamnei Orădene, atât la ediţia din 2015, cât şi anul acesta. În plus, Oradea Klezmer a mai susţinut şi un concert în scop caritabil la Filarmonica Oradea.

Trupa s-a născut la iniţiativa actorului Andrian Locovei şi a artistului Ion Pîntea. Trupa este compusă din: Ari Nagy Sandor, Richard Balint, Andrian Locovei, Alexandru Szuz, Alina Leonte, Alexandrina Chelu, Ion Pîntea, Florian Chelu, Szavuly Albert Karoly, Nagy Kalman. Concertul susţinut în data de 26 octombrie la Moszkva Café a avut şi un invitat special, violonistul Artur Koganovskiy. Născut şi şcolit în Moscova, Artur Koganovskiy şi-a definitivat studiile în USA, unde s-a şi stabilit. Violonistul, care cântă pe o vioară Pietro Guarnieri, a sosit în Oradea datorită invitaţiei pe care a avut-o din partea Filarmonicii de Stat, şi a acceptat, cu o zi înainte de spectacol, să cânte alături de Oradea Klezmer. Artur Koganovskiy a interpretat trei fragmente muzicale, solo, dar şi în duet cu concert maestrul orădean Nagy Kalman, fiind primit cu mult entuziasm şi multă căldură de către spectatori. De altfel, concertul Oradea Klezmer a electrizat oamenii de la primele acorduri. Alina Leonte, Richard Balint şi Andrian Locovei au transformat fiecare melodie într-un mic spectacol, spre bucuria celor prezenţi. Artiştii şi instrumentiştii au fost îndelung aplaudaţi şi chemaţi la bis, concertul prelungindu-se la insisenţele spectatorilor entuziasmaţi.