Luna martie vine cu o serie de surprize pentru spectatorii Teatrului Szigligeti. Astfel, în data de 3 martie va avea loc premiera spectacolului Casting Urzealatronurilor. Un spectacol bazat pe improvizaţie şi dramaturgie directă, inspirat de tineri şi dedicate lor, care promite să dărâme mituri şi tipare. Aceeaşi lună martie va aduce premiera Barbarii, a ansamblului Nagyvadard, dar şi un spectacol dedicate aniversării a 200 de ani de la naşterea poetului János Arany.

 

„Nu ne vom odihni nici în luna martie: pe lângă spectacolele de acasă, vom avea spectacole invitate, vom onora şi noi diverse invitaţii, în timp ce vom oferi publicului patru noi premiere, şi vom marca Ziua Mondială a Teatrului”, a spus în cadrul unei conferinţe de presă directorul teatrului, Katalin Czvikker. Astfel, în cursul lunii martie, Trupa Szigligeti va juca în deplasare la Braşov, Baia Mare, respectiv Eger, Ungaria, în timp ce artiştii Ansamblului Nagyvárad vor fi în turnu în Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe, dar şi în capitală. În Bucureşti ansamblul onorează invitaţia de a participa la festivalul anual al Centrului Naţional al Dansului Bucureşti.

„Seria evenimentelor de început de primăvară va culmina cu ultima reprezentaţie a spectacolului „Clasa noastră”, care va avea loc în data de 18 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului dar şi cu  prezentarea spectacolului Roberto Zucco al Teatrului Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc”, a mai precizat regizorul.

Luna martie se deschide la Sala Mare cu premiera Barbarii a Ansamblului Nagyvárad. Spectacolul de mişcare este emoţionant şi are la baza o legendă asemănătoare cu Balada Mioriţa. Problema care l-a preocupat pe regizor a fost aceea a instinctului uman care te îndeamnă la a ucide şi la capacitatea noastră de a ne controla.

„Ne lipseşte devotamentul adevărat, pur, faţă de semenii noştri. Demult nu mai suntem în stare şi să ne respectăm reciproc aşa cum au făcut-o strămoşii noştri. Ne-am îndepărtat prea mult de natură, iar lipsa sentimentelor adevărate, umane, a dus la izolarea individului. Inspirat din rădăcini folclorice şi bazat pe ideile de mai sus, spectacolul nostru încearcă să analizeze o problemă actuală, care reflectă un caracter barbar al societăţii, dar şi al egoului nostru”, afirmă coregraful şi regizorul spectacolului, Csaba Györfi.

Compozitorul este Tibor Cári, scenografia a fost realizată de Cristina Breteanu, iar montajul video, de Arnold Lungu. La premieră sunt valabile abonamentele Szigligeti.

Următoarea premieră este a spectacolului „Casting” (regia Attila Balogh) şi va avea loc în data de 3 martie. Spectacolul este bazat pe improvizaţii şi are la bază legenda prinţesei transformată în monstru care este salvată prin iubire. Povestea a fost aleasă la cererea liceenilor, iar spectacolul se foloseşte de subiect doar ca de un punct de pornire, mesajul prinţesei mosntru fiind de fapt cel al adolescentului neînţeles. La crearea acestui spectacol s-a lucrat cu dramaturgia directă, producţia beneficiază de muzică originală (József Iszlai), iar versurile sunt scrise de tineri ai mişcării „Oradea Vie”, Árpád Levente Biró şi Evelin Jock. De scenografie şi ligh-design s-au ocupat Előd Golicza şi Evelin Hotyka, vechi colaboratori ai trupei, iar elementul cheie al spectacolului va fi publicul, care poate intercţiona cu actorii.

Directorul artistic al Trupei Szigligeti, Eszter Novák a vorbit despre cele două noi producţii ale trupei de teatru, pregătite pentru aniversarea de 200 de ani de la naşterea poetului János Arany. „Este o onoare imensă pentru noi faptul că putem sărbători ziua de naştere a lui János Arany, în 2 martie, împreună cu cei din oraşul lui natal, Salonta. Publicul de acolo va fi primul care va putea urmări spectacolul nostru din poeziile autorului, intitulat „De unde şi până unde?”, realizat în colaborare cu dramaturgul Péter Tasnádi-Sáhy şi scenografa Florina Bellinda Vasilatos”. Totodată, Trupa Szigligeti pregăteşte o oră extraordinară de literatură, adresată tinerilor, în data de 31 martie, în regia lui Iván Hargitai, în Studioul Szigligeti. La premieră, va fi anunţat rezultatul concursului „Istók Nebunul - De la Salonta la Insula Margareta”, lansat în noiembrie anul trecut.