Marţi, 25 aprilie, în sala de conferinţe a hotelului Maxim, a avut loc lansarea volumului Exitus, al poetului Lucian Scurtu. Volumul a fost prezentat de criticii literari Ioana Cistelecan şi Ion Simuţ, iar momentele muzicale au fost oferite de artiștii Alexandrina și Florian Chelu.

 

Exitus este cel de-al VI-lea volum de poeme semnat de Lucian Scurtu şi a apărut în luna aprilie a acestui an la Biblioteca Revistei Familia Oradea.

În viziunea Ioanei Cistelecan, Exitus este un punct de referinţă şi o încununare a poeziei lui Lucian Scurtu. „Este un volum amplu, complex, în profunzime şi în construcţie. Fiecare poem e foarte bine construit, foarte bine structurat, este muncit şi asta se vede. Fiecare vers este rezultatul unui efort. Un volum care a însemnat inspiraţie, dar şi transpiraţie”, a spus Ioana Cistelecan. „Imagoul morţii transcede din poeme, dar este ştiut faptul că poeţii optzecişti transformă moartea dintr-o posibilitate într-o prezenţă. Poezia lui Scurtu este ca un joc care nu mai păstrează nicio marcă a ironiei diafane. Poetul pare că nu mai are timp să se joace. Şi totuşi el se joacă, dar cu simţurile cititorului. Poemul lui Lucian Scurtu este un organism care aţâţă toate simţurile cititorului, făcându-le să explodeze”, a precizat criticul. „Lucian Scurtu se află într-un război ingrat cu viaţa, poezia şi cu moartea. Este într-un balans instabil. Îl rog să se lase în continuare sedus de muză şi de poezia care capătă valoarea unei suprarealităţi. Poezia este cea care învinge moartea”, a încheiat Ioana Cistelecan.

În completare, Ioan Simuţ l-a descris pe Lucian Scurtu drept „un trubadur nostalgic” şi a atras atenţia asupra procedeului folosit de poet: „un poem care pregăteşte un alt poem”. „Lucian Scurtu îşi caută o platformă în poezie prin care să introducă un al doilea poem, pe care, de fapt, mizează”, a spus Ioan Simuţ. „De aceea, pot spune că Lucian Scurtu are un lirism savant. Volumul mi s-a părut mai dificil, mai bine gândit, stratificabil, cu imagini mai bine realizate, cu lirism abscons, cu tristeţe cantabilă”, a mai precizat Simuţ.

Despre carte a vorbit şi autorul acesteia, odată prin recitalul oferit (şi îndelung apreciat de public), apoi prin mici dezvăluiri de intenţii. „Titlul acestei cărţi poate părea uşor funest, dar, de fapt, Exitus semnifică nu numai moarte, ci şi sfârşit sau dispariţie. Toate cele trei conotaţii ale termenului sunt inserate în poemele mele, dar, în primul rând, am accentuat ideea de sfârşit, căci Exitus poate însemna în acelaşi timp şi sfârşitul unei iubiri, al unei iluzii, al unei disperări sau al unui anotimp”, a spus Lucian Scurtu.

„Este o carte mai mult dialogală decât monologală sau solilocvială,  glisând uşor printre ars moriendi, ars vivendi şi ars amandi, translând între tanatos şi eros, realitate şi fantasmă”, a mai dezvăluit autorul.