În perioada 6 - 9 mai 2017, în Oradea, au loc mai multe manifestări expoziționale, derulate în cadrul ediției cu numărul 6 a Festivalului Fotografiei Europene. Evenimentul este organizat de Asociația Internațională „Euro Foto Art”, în parteneriat cu Primăria Oradea, sub patronajul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Programul celor patru zile dedicate Zilei Europei cuprinde vernisajul a 10 expoziții personale din Austria, Serbia, Franța, Republica Moldova, România și Ungaria, respectiv inaugurarea ediției a VIII-a a Salonului Internațional „Eurofotoart” 2017. Sâmbătă, 6 mai, au sosit în orașul de pe Crișul Repede, artişti fotografi din Austria, Polonia, Serbia, Slovacia, Republica Moldova, România, Ucraina și Ungaria. Aceştia au fost întâmpinaţi de Angela Lupșea, directoarea Muzeului Cetății și Orașului Oradea, și de artistul fotograf Ștefan Tóth, președintele Asociației Euro Foto Art, director al festivalului. Manifestările inaugurale sunt organizate în parteneriat cu Primăria Oradea, Fundația de Protejare a Monumentelor Bihor și Muzeul Cetății și Orașului Oradea,  în cadrul Proiectului cultural nerambursabil, cofinanțat de Primăria Oradea, intitulat „Dialog fotografic Oradea și orașele Europene”, al Anului Jubiliar Sfântul Ladislau și al Festivalului Varadinum. Manifestările au debutat sâmbătă, între orele 10.30 – 13.30, când pe scena Teatrului de Vară din Cetate, au evoluat formațiile de dansuri populare: Ansamblul Crișana, Ansamblul Görböc din Mișca, Ansamblul Forumului German din Oradea,  Ansamblul folcloric din Valea Cerului şi Ansamblukl Fundației Ciore Roma din Oradea. În încheierea programului, pe scenă, și-au dat concursul mai multe perechi ale Clubului de Dans Sportiv „Stephany”.

Ipostaze, o colecţie valoroasă

Programul primei zile de sărbătoare a continuat cu vernisarea a patru expoziții personale de artă fotografică. Astfel, sâmbătă, la ora 16.00, a fost vernisată, în sala 10 al Muzeului Cetății și Orașului Oradea, expoziția artistului fotograf Vasile Dorolți din Baia Mare, intitulată „Ipostaze”. Despre lucrări a vorbit criticul de artă, dr. Ramona Novicov: „Este un privilegiu pentru orașul noștru să deschidem acest festival cu o expoziție de excepție. Vasile Dorolți, ca personaj, este cu totul special, dar și ca membru al unui club fotografic, iar acest lucru înnobilează cu atât mai mult această manifestare, pentru că dânsul nu vine doar cu propriul său talent, cu propria sa viziune și propria sensibilitate în spațiul acesta, ci vine cu o trenă, ca o cometă, care se cheamă «Șapte zile». Mulți dintre dvs. știu ce a însemnat și ce înseamnă această grupare artistică. «Șapte zile» ne trimit cu gândul, pe fiecare dintre noi, la zilele Facerii, ne trimit direct la origini. În Maramureș, există un duh al locului, pe care această grupare, Șapte zile, l-a intuit extraordinar, și i-a dat o viață. Vasile Dorolți vine din această lume, cu aceste imagini, să ne aducă foarte aproape acest duh al Maramureșului, care, acolo, încă mai bate. Acolo, dacă îți pui urechea la pământ, auzi acele fraze pe care Dumnezeu le-a spus la începutul lumii. Fiecare imagine a lui Vasile Dorolți prinde duhul acestui loc...”.

Programul expozițional a continuat la ora 17.00, în sala de expoziții numărul 11 din cadrului Corpului B al Cetății Oradea, cu vernisajul expoziției personale Ovi D. Pop. Cu această ocazie, cunoscutul artist fotograf orădean a expus peste de 24 de fotografii alb-negru și color de mari dimensiuni. O oră mai târziu, în sălile din corpul M (lângă poarta de est a Cetății Medievale Oradea), s-a inaugurat expoziția artistului fotograf Süli István din Debrecen, intitulată „Drawn With Light”. De asemenea, în Galeria Ștefan Vilidár István din Corpul C (etajul I), a avut loc  vernisajul expoziției de cameră a artistei fotograf Borbely Johanna-Eszter din Viena (Austria).

Duminică , 7 mai, între orele 10.00 – 17.00, au fost prezentate, pe diferite standuri, mai multe expoziții internaționale de artă fotografică și expuse cataloage și caiete program ale manifestărilor organizate în diferite țări europene. Începând cu ora 15.00, artiștii au participat la vernisajul celor trei expoziții organizate în parteneriat cu Fundația de Protejare a Monumentelor din județul Bihor. Prima expoziție, alcătuită din fotografiile color realizate de Toma Andrei din Chișinău, a fost vernisată în Turnul Primăriei Oradea. În continuare, a fost inaugurată, în Casa Darvas - La Roche, expoziția artistului fotograf Roxin Ioan din Montebilliar (Franța), iar apoi, în Sinagoga Neologă Zinon, a avut loc o expoziţie cu selecţii de fotografii din cadrul Salonului Național Evreii din România. Seara de duminică s-a încheiat în Cetate, cu expoziția personală a artistului fotograf Szabó Béla.

Astăzi, 8 mai, de la ora 10.00, vor avea loc colocviile „Promovarea turistică prin arta fotografică” și „Încotro se îndreaptă arta fotografică Europeană”. La ora 11.30, membrii trupei de dansuri israeliene Orneurim vor urca pe scena Teatrului de Vară din Oradea. De la ora 12.00, va avea loc în sala M (lângă poarta de est), vernisajul expoziției artistului fotograf Rusu T. Victor din Suceava, iar la ora 18.00, în Galeria Euro Foto Art, se va desfășura vernisajul expoziției „Oameni, peisaje... vise fotografice”, a artistului Virág István din Zombor (Serbia).

Marți, 9 mai, de la ora 12.00, va avea loc vernisajul ediției a VIII-a a Salonului Internațional de Artă Fotografică Eurofotoart, în sălile de expoziții temporare Ștefan Tóth István. Momentele muzicale ale celor 11 vernisaje vor fi oferite de violistul Thurzó Sándor József, de Duo Varadiensis, Cvartetul de Clarinet Stadler, precum și de artiștii Alexandrina și Florian Chelu.