Marţi, 4 octombrie, la Filarmonica Oradea a avut loc prima ediţie a Festivalului Naţional de Canto Clasic organizat de Şcoala de Arte Francisc Hubic. Festivalul a fost adresat cursanţilor şi absolvenţilor şcolilor de arte din ţară, iar marele trofeu a fost câştigat de orădeanul Levente Meszaroş, absolvent al Şcolii de Arte Francisc Hubic.

„Ne-am dorit să organizăm acest festival pentru a da un suflu nou festivalurilor de canto clasic. Luând legătura cu şcolile de artă din ţară am realizat că sunt insituţii care nici măcar nu au secţiunea de canto clasic”, a spus Marian Boboia, directorul Şcolii de Arte Francisc Hubic Oradea. Aşa se face că în competiţie au fost înscrişi concurenţi din vestul ţării, 10 în total, câte doi reprezentanţi ai şcolilor de arte din Baia Mare, Târgu Mureş, Reşiţa, Cluj şi Oradea. Aceştia şi-au dat silinţa să impresioneze un juriu exigent. Astfel, preşedintele juriului la această primă ediţie a fost celebra soprană Felicia Filip, iar dintre membrii juriului au făcut parte: Ozana Barabancea, Vasile Foica (director artistic Filarmonica Oradea), Marian Boboia şi Carmen Soltănel (din partea Consiliului Judeţean Bihor, finanţator al evenimentului). Câştigător al marelui trofeu a fost desemnat Levente Meszaroş, absolvent al Şcolii de Arte Francisc Hubic, iar premiul I i-a revenit unui elev al şcolii orădene, Sebastian Balaj.

„Ne-am bucurat de o primă ediţie foarte reuşită a acestui festival, iar ecourile sunt excepţionale. Publicul a fost foarte receptiv, sala Filarmonicii a fost plină şi sunt foarte mândru de faptul că fostul meu elev, Levente Molnar, actualmente unul dintre cei mai buni baritoni ai lumii, nu a uitat de unde a plecat şi a acceptat să vină şi să cânte în acest festival, pentru a răsplăti melomanii”, a spus Marian Boboia.

Managerul a mai subliniat că se doreşte ca acest festival să devină o tradiţie şi să fie organizat în fiecare an, ca şi festivalul de muzică uşoară Oradea Art Festival.