Orădenii sunt invitaţi azi la Filarmonica de Stat la un concert simfonic alcătuit din capodopere ale compozitorilor germani romantici C. Reinecke şi F. Mendelssohn-Bartholdy. Invitatul special al serii este harpistul german de orginie română Viktor Hartobanu.

 

Spectacolul se va deschide cu C. Reinecke: Concert pentru harpă și orchestră, op. 182. Aşa cum a explicat Romeo Rîmbu, fiind vorba de o partitură de mare întindere, nu a mai fost programată încă o lucrare în prima parte a programului. „Deşi avem în program doi compozitori germani din perioada romantică, lucrările lor sunt de facturi diferite. Reinecke a fost elevul lui Mendelssohn-Bartholdy. Concertul pentru harpă are o paletă largă de nuanţe şi o expresivitate bogată”, a spus maestrul dirijor Romeo Rîmbu.

În completare, solistul Viktor Hartobanu a subliniat că Reinecke nu a avut încredere în forţa harpei, dublând partea solistică cu intervenţii ale altor instrumente. „Pentru mine este însă un concert destul de important, mai ales că spre finele secolului 19 nu s-au prea scris partituri solistice pentru harpă”, a spus Hartobanu.

În cea de-a doua parte a concertului melomanii vor audia Simfonia a IV-a în La major, op. 90 de Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847). Mendelssohn, reprezentant al romantismului german timpuriu, la vârsta de 22 de ani a beneficiat de o călătorie de studii în Italia. Impresiile călătoriei le-a transpus în muzică prin aşa-numita Simfonie „Italiana”, concepută într-o atmosferă armonioasă, plină de elan şi luminozitate.

Pentru că ochestra Filarmonicii Oradea va onora invitaţia ambasadorului român în Italia, George Bologan, de a susţine un concert la Roma cu ocazia Zilei Naţionale a României, următorul concert simfonic nu va avea loc joi, ci marţi, 29 noiembrie. Concertul va cuprinde exclusiv partituri ale compozitorilor români, iar solistul invitat este pianistul Horia Maxim.