O scriitoare din Bucovina cucereşte publicul român şi critica de specialitate. Săptămâna trecută a venit rândul Oradiei să găzduiască o dublă lansare de carte. „Vinovată” este scriitoarea Lili Crăciun, recent stabilită în municipiul de pe Crişul Repede.

 

Casa de Cultură a municipiului a găzduit la începutul minivacanţei de 1 Decembrie un eveniment cultural deosebit. Recent mutată în Oradea, scriitoarea Lili Crăciun şi-a prezentat cele două lucrări care au consacrat-o deja: romanul de debut „Călătoria” și cartea de povestiri „Menajerele soacrei mele”, care i-a urmat la scurt timp. Ambele volume au fost lansate în București, Iași și alte câteva orașe, în cursul anului trecut, bucurându-se de binemeritate aprecieri din partea criticii și a publicului.

Romanul „Călătoria”, a fost prezentat iubitorilor de literatură de cunoscutul poet și publicist Florin Iaru. Cartea dezbate un subiect care a stârnit dispute aprige în ultima vreme și anume dreptul femeii de a dispune de propriul corp. Acțiunea se petrece într-un spațiu al terorii - ultimii ani ai comunismului românesc - o perioadă în care peste 10.000 femei au murit și alte câteva sute de mii au rămas mutilate fizic și psihic pentru tot restul vieții ca urmare a unor intervenții empirice nereușite.

„Un roman de-un realism cutremurător! Încărcătura pe care autoarea a dat-o cuvintelor îl face să fie artă. Dar şi eliberare. Povestea e paralela dintre lumi, trecute și viitoare. Mai autentic şi mai credibil nu ştiu cine ar fi făcut din propria durere o carte care va fi mărturie” - spune scriitoarea Nina Ceranu, cea care a tipărit volumul la Editura Eubeea din Timișoara. Categorisit ba ca fiind interzis cardiacilor (Leonard Relea, revista Timpul, Iași), ba ca fiind atroce (Liviu Antonesei - poet, publicist, activist civic), romanul „Călătoria” este, nu în ultimul rând, o mărturie pe care generațiile actuale trebuie să o cunoască. Și unul dintre cele mai grave subiecte de dezbatere în disputa recentă dintre tradiționaliști și neo-progresiști.

Prezentarea a fost completată de interpretarea, ad-hoc, a unor scene din carte de către cunoscuții actori orădeni Ioana Dragoș Gajdo, de la Teatrul Regina Maria și Ionuț Șerban, de la Asociația pentru Generația Ta.

Cea de-a doua carte a autoarei, seria de povestiri „Menajerele soacrei mele”, reunește 13 povești de viață ale celebrelor „badante” - femei care îngrijesc persoane în vârstă, într-o sarabandă care împletește umorul duios cu compasiunea stârnită de tragediile din viețile acestor femei. O frescă de viață, întinsă pe mai mulți ani în casa autoarei, care dovedește că celebra zicere „viața bate filmul” nu este vorbă în vânt ci are deplină susținere în realitatea cotidiană. Volumul a fost prezentat de poeta și publicista clujeană Georgeta Resteman.