„Oamenii nădăjduiesc şi cred că va veni ziua unei mari revoluţii spirituale, iar cei care nu o vor mai apuca îşi vor da sfârşitul, sperând că oamenii vor deveni mai luminaţi şi mai blânzi: „Eu semăn o sămânţă din care într-o bună zi va putea ieşi o recoltă întreagă” (Paraschiva Cărbunar).

 

Realizând emisiunea „Moştenirea vie”, difuzată în direct pe postul de radio Maria – Oradea, îmi amintesc de prezenţa unei personalităţi deosebite, inginer Mioriţa Săteanu, preşedinta onorifică a UFB Bihor, membră a Fundaţiei Culturale de pe lângă Biblioteca „Gheorghe Şincai”, care a onorat această emisiune şi care reprezintă pentru noi un model de conştiinciozitate şi demnitate, dar şi un îndemn peste vremi. Reîntâlnindu-ne la lansarea celor două cărţi: „Doar un simplu călător” şi „Adevăruri ascunse în povestiri”, cărţi semnate de doi poeţi sensibili, Ileana Bodi şi Bertalan David Attila, am reţinut din aprecierile domniei sale, aduse acestora:

„Poeziile volumului «Doar un simplu călător», dedicate cu dăruire făuritorului lumii, lui Iisus, prin Dumnezeul Sfânt, dezvăluie marea taină a căutării şi găsirii în adâncul sufletului a motivaţiei rugăciunilor de mulţumire, de slavă şi de meditaţie pentru viaţa trăită şi mântuirea aşteptată de către autoarea Ileana Bodi”, a spus Mioriţa Săteanu. „Nu trebuie să ne lăudăm că suntem credincioşi, că ne închinăm şi sărutăm Sfintele Moaşte, ci trebuie să-l căutăm pe Dumnezeu, să-l găsim, să-l chemăm, să ne deschidem inima spre El, iar El va răspunde dorinţelor noastre”, a mai spus aceasta.

„Volumul «Doar un simplu călător» este foarte bine structurat din punct de vedere al modului în care tematica poeziilor tratează diferite aspecte ale vieţii, diferite sentimente prin care trece sufletul autoarei, multitudinea emoţiilor oferite de dragostea pe care o împărtăşeşte, frământările măcinătoare de linişte pentru neîmplinirile familiale şi pasiunea de a dărui sprijinul material spre cei apropiaţi şi cei din jur. Sunt edificatoare poeziile: O lume de vis, Senectute, Te plâng, tinereţe, te plâng,  Ţara mea cu mândru nume, Nu uita că eşti român, Dumnezeu, iubire sfântă”, a mai precizat Mioriţa Săteanu.

Despre autorului volumului „Adevăruri ascunse în poezii”, Mioriţa Săteanu spunea:

„David Attila Bertalan este un copil special, cu sufletul curat, al cărui echilibru sufletesc este menţinut în mare parte de membrii familiei care-l înconjoară cu multă dragoste, dar mai ales pentru faptul că inima lui este deschisă, inimă în care îl primeşte pe bunul Dumnezeu cu dăruire şi credinţă în cuvântul Lui”. „Povestioarele sunt rodul unei bogate imaginaţii prin care descrie frumuseţile vieţii, dar, fără resentimente, făra regrete, pur şi simplu sunt întâmplari hazlii care te transpun intr-un ambient vesel. Autorul ne dăruieste povestioare în special pentru a scoate în evidenţă dreptatea, dar şi curajul de a lupta pentru a dovedi nedreptatea si atitudinile greşite dintre oameni”, a mai spus Mioriţa Săteanu.

Despre cele două cărţi au mai vorbit: Mircea Bradu (dramaturg), Paşcu Balaci –preşedintele Cenaclului Barbu Delavrancea, dr. Lucian Munteanu - medic, scriitor, editorul Ştefan Avram de la editura Aureo, Paraschiva Cărbunar şi poeţii bihoreni: Ioana Precup, Sabina Măduţa, Mihaela Dindelegan, Leontina Costruţ.

Paraschiva CĂRBUNAR