În a doua jumătate a stagiunii 2016/2017, Teatrul Szigligeti propune orădenilor două noi premiere la Sala Mare, cinci spectacole pentru copii şi tineret, două piese de studio şi festivalul „HolnapUtán”. Instituţia şi-a propus să onoreze prin evenimente conexe cele mai importante sărbători, dar şi personalităţile culturale emblematice ale culturii maghiare. În plus, Teatrul Szigligeti va organiza workshopuri de dans pentru profesionişti şi amatori, va încuraja tinerii regizori şi dramaturgi şi implică liceeni în producţia teatrală.

Unul dintre cele mai interesante proiecte ale Teatrului Szigligeti este producţia „Casting Urzeala Tronurilor” (regia Attila Balogh), adresată liceenilor şi încercărilor reale cu care aceştia se confruntă în viaţa de zi cu zi. Actorii Szigligeti s-au arătat deschişi în faţa unui proiect inedit, a unei producţii bazate pe dramaturgie directă şi improvizaţie. Astfel, pe parcursul a trei luni, actorii improvizează pornind de la o temă din celebrul serial. Liceeni sunt invitaţi la repetiţii, sunt întrebaţi despre problemele şi pasiunile lor, iar improvizaţiile sunt adaptate în funcţie de răspunsuri. Repetiţiile sunt filmate, iar urma vizionării lor, va fi construit scenariul final şi textul. Pregătirile pentru „Casting Urzeala Tronurilor” au debutat în 11 ianuarie, iar premiera va avea loc în luna martie.

„Este un trend foarte puternic în Europa spectacolul creat din improvizaţii. Prin acest proiect noi ne dorim să implicăm liceeni în producţia teatrală şi să creem spectacole prin care această generaţie să se simtă reprezentată”, a spus directorul artistic Novák Eszter.

Tot anul 2017 va aduce la Oradea renumite ateliere de dans din Budapesta, în cadrul unui proiect demarat de Ansamblul Nagyvárad. Acestea, în perioada 1-3 februarie vor susţine spectacole la Sala Mare, dar şi un workshop de dans  (Atelier Kava Budapesta) atât pentru amatori, cât şi pentru actorii profesionişti din Transilvania. De altfel, Oradea începe să fie recunoscută pentru calitatea evenimentelor dedicate dansului profesionist. „Finalul anului 2016 ne-a adus o mare onoare. Am fost nominalizaţi de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, la premiul pentru excelenţă, pentru festivalul Infinite Dance”, a spus directorul artistic Dimény Levente. Şi Trupa Lilliput se arată deschisă în faţa spectacolului-experiment, cea mai recentă premieră (decembrie 2016), fiind spectacolul non-verbal (teatru de videoclip, concert film şi ritual digital) „1880-2020 ” (regia Sardar Tagirovsky), adresat adulţilor.

Nu în ultimul rând, Teatrul Szigligeti susţine tinerii artişti. Astfel, instituţia a invitat studenţi la regie din Târgu Mureş pentru a monta la Oradea piesa care a câştigat concursul de dramaturgie organizat de Szigligeti. Înscrierile se pot face până în luna februarie.

 

Festivaluri, premiere, celebrări

În 22 ianuarie, de Ziua Culturii Maghiare, va avea loc decernarea premiilor Fundaţiei Culturale Varadinum, în Sala Mare a teatrului. La eveniment, publicul va putea viziona comedia „Tanti  Máli”, de Milán Füst, prezentată în premieră de Trupa Szigligeti în luna noiembrie 2016. În ianuarie, Asociaţia Maghiară de Dans va avea o şedinţă la Oradea, cu participarea liderilor ansamblurilor de dans din Ardeal, pentru pregătirea Festivalului Ansamblurilor Profesioniste din Transilvania, care, în acest an, va fi organizat de Ansamblul Nagyvárad. Între 9 şi 12 februarie, Teatrul Szigligeti şi Revista Culturală Várad vor prezenta viaţa culturală orădeană la Miskolc. Oradea va prezenta o expoziţie, două spectacole ale trupei Szigligeti, unul al trupei Lilliput, unul al Ansamblului Nagyvárad. Şi un performance intitulat „Élő Várad” („Oradea vie”). În 10 martie, Ansamblul Nagyvárad va prezenta premiera producţiei de teatru-dans „Barbarii”, regia, Csaba Győrfi, bazată pe nuvela cu acelaşi titlu de Zsigmond Móricz. Spectacolul va îmbina mai multe genuri de dans popular şi contemporan. Teatrul Szigligeti se alătură evenimentelor organizate cu ocazia aniversării a 200 de ani de la naşterea poetului János Arany, cu mai multe programe. În 2 martie, va avea loc un recital de poezii la Salonta, intitulat „Honnan hová” („De unde şi până unde”). Recitalul va fi prezentat şi la Oradea în 15 martie. La finalul lunii, va fi prezentat în premieră spectacolul pentru tineret, adaptat din scenariul câştigător al concursului „Istók cel nebun – de la Salonta la Insula Margareta”, regizat de Iván Hargitai. De asemenea, în primăvară, Ansamblul Nagyvárad se va alătura programului „Teatru în şcoală, şcoală în teatru”, prin realizarea unui spectacol, în parteneriat  cu ansamblurile populare din Bihor, în care vor adapta balade de János Arany. Între 6-9 aprilie, Teatrul Szigligeti va organiza cea de-a cincea ediţie a Festivalului HolnapUtán. Spre deosebire de ediţiile anterioare, de această dată, în programul festivalului vor avea loc, în primul rând, programe teatrale, respectiv un workshop comun cu studenţii de actorie. Ultima premieră pe scenă mare a stagiunii este programată pe 21 aprilie: Trupa Szigligeti pune în scenă comedia lui Molière, „Mizantropul”, în regia lui Eszter Novák. Trupa Lilliput va propune două premiere de spectacole pentru copii: în februarie  „O poveste cu elfi”, iar în primăvară, „Fabulă medievală”, (după o poveste de J. R. R. Tolkien). De asemenea, Teatrul Szigligeti va onora prin diverse evenimente şi  Ziua Mondială a Teatrului,  Ziua Poeziei Maghiare, Ziua Mondială a Dansului, respectiv Ziua Mondială a Teatrului de Păpuşi.