După doi ani de pauză, Scripcarul pe acoperiş s-a întors pe scena Teatrului Regina Maria, spre încântarea orădenilor care au spus din nou: sold out. Spectacol de referinţă a teatrului orădean, Scripcarul pe acoperiş, şi-a câştigat renumele atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, fiind considerat unul dintre cele mai bune musicaluri montate la un teatru din România.

 

La cinci ani după premiera din 2011, Scripcarul pe acoperiş, de Shalom Aleichem, în regia artistică a lui Korcsmaros Gyorgy s-a jucat cu casa închisă. A fost remarcat de juriul UNITER (două nominalizări, pentru Ioana Dragoş Gajdo şi pentru scenografa Vioara Bara) şi a fost apreciat de juriul Festivalului Internaţional de Teatru Atelier (premiul special al juriului pentru Richard Balint şi premiul pentru coregrafie Andras Lorand). Este spectacolul cu cele mai bune referinţe critice şi este cel mai popular spectacol al trupei Iosif Vulcan, cu multiple deplasări în ţară dar şi peste hotare. Dintre festivalurile pe care Scripcarul pe acoperiş le-a onorat, amintim: Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical “Viaţa e frumoasă” - Teatrul de Opereta Ion Dacian - Bucureşti, noiembrie 2011;  Festivalul Multicultural Internaţional “Fără Bariere” - Teatrul de Nord Satu Mare - Satu Mare, mai 2012;  Festivalul Internaţional de Teatru “Atelier” - Teatrul Municipal Baia Mare - Baia Mare, mai 2012; Festivalul Internaţional al Educaţiei - FIE Iaşi, iunie 2013; Festivalul de Teatru şi Arte Performative „Teatru pe Drumul Sării” - Teatrul Municipal „Aureliu Manea”, Turda, octombrie 2014.

După doi ani de pauză, duminică, 2 aprilie, Scripcarul pe acoperiş s-a întors pe scena teatrului.  „În această perioadă de absenţă, spectacolul a fost solicitat. Am efectuat o analiză, atât pe criteriul publicului, cât şi pe cel al referinţelor despre această producţie, şi ne-am gândit că ar fi păcat să o casăm”, a spus directorul artistic al teatrului Victoria Balint.

Aşa se face că teatrul a solicitat din nou drepturi de autor iar Scripcarul pe acoperiş va putea fi revăzut timp de un an, următoarea reprezentaţie având loc în luna mai. În plus, revenirea acestui spectacol se bucură deja şi de atenţia românilor din alte oraşe. Astfel, producţia se va juca pe scena Operei Naţionale din Cluj, în data de 21 aprilie. Cum era de aşteptat, revenirea Scripcarului a fost primită cu entuziasm de orădeni, care au umplut Sala Mare a Teatrului, inclusiv la balcoane. Actorii au fost chemaţi de cinci ori la rampă, iar aplauzele au fost „împodobite” cu urale la apariţia protagoniştilor Richard Balint şi Ioana Dragoş Gajdo. Dincolo de performanţă, aş îndrăzni să afirm neegalată nici de ei înşişi - a celor doi interpreţi, Scripcarul pe Acoperiş este un hit pentru că o adevărată armată... artistică... şi-a dat concursul. O impresionantă desfăşurare de forţe umane (80 de oameni) cu actori ai trupelor Iosif Vulcan şi Arcadia care şi-au interpretat impecabil partiturile (o rară performanţă de echipă), cu dansatori şi muzicieni dedicaţi, într-un maraton artistic de aproape patru ore. Orădenii care vor să-l revadă trebuie să se grăbească, reprezentaţia din 2 aprilie fiind vândută în două săptămâni de la primul anunţ oficial.