Duminică, 19 februarie, la trupa Arcadia va prezenta premiera unui spectacol unic în România, Gulliver, după romanul lui Jonathan Swift, în regia lui Radu Dinulescu. Spectacolul este unic în ţară şi peste hotare, graţie îmbinării dintre universul animaţiei păpuşilor cu imagini 3D stereoscopice, pe care copiii le vor savura prin intermediul unor ochelari activi.

Nu este prima dată când echipa Radu Dinulescu (regizor) și Armand Richelet-Kleinberg (grafician, muzician și producător de film belgian) colaborează cu teatrul Arcadia. Cei mici au mai beneficiat de spectacole inedite în anul 2011, cu „20.000 de leghe sub mări” şi cu „O mie și una de frontiere – Povestea lui Aladin” din 2014. Echipa s-a perfecţionat însă, iar spectacolele propuse de ei au atins un nou nivel din punct de vedere al tehnicii utilizate. Concret, cu ajutorul ochelarilor activi, cei mici vor vedea un spectacol în care actorul mânuitor de păpuşi interacţionează cu un décor format virtual din imagini 3D stereoscopice, senzaţia fiind identică cu cea pe care o au spectatorii în cinematografe.

„Astfel de spectacole sunt foarte căutate în întreaga lume. Noi am realizat şapte astfel de producţii în România, toate s-au bucurat de succes şi au fost invitate peste hotare”, a spus Radu Dinulescu. „Şi acest spectacol de la Oradea, deşi nu a ieşit încă premiera, a fost invitat să participe în data de 1 iunie la programul cultural organizat de Ambasada României în Danemarca, cu ocazia sărbătorii a 100 de ani de diplomaţie între România şi Danemarca”, a spus regizorul. În plus, Gulliver a stârnit deja interesul mai multor festivaluri internaţionale. „Un spectacol asemănător din punct de vedere al tehnologiei a mai fost realizat doar în Franţa, anul trecut”, explică Dinulescu interesul stârnit de montarea orădeană.

Unul dintre avantaje ar fi că spectacolul are foarte puţine cuvinte, şi acelea sunt foarte uşor de tradus. Astfel, la fel cum în roman Gulliver nu înţelege limba piticilor, în spectacol şi aceştia vor vorbi o limbă „inventată”, accentul fiind pus pe vizual, dar şi pe diferenţele de comunicare între două lumi diferite. Gulliver este un băieţel de 9 ani care urmărind un joc video, ajunge absorbit, la propriu în lumea virtuală. Ajunge astfel într-un tărâm magic unde va întâlni personaje liliputane. Între băieţelul care se simte, brusc, un uriaş, şi piticii de pe insulă, în ciuda ostilităţii iniţiale, se leagă o prietenie, dincolo de cuvinte. Spectacolul durează 45 de minute și se adresează unui public de peste 5 ani. Din echipa care a dat viață proiectului, pe lângă regizorul Radu Dinulescu și graficianul Armand Richelet-Kleinberg – care a conceput scenografia și imaginile 3D, fac parte actorii Zentania Lupșe, Consuela Egyed, Alex Pop, Florian Silaghi și scenografa Csüri Emese. Premiera va avea loc în 19 februarie, de la ora 11.00, la Sala Arcadia, iar a doua reprezentație este programată sâmbătă, 4 martie, tot de la ora 11.00.

 Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului de marţi până vineri în intervalul orar 10.00 – 19.00, iar în weekend între orele 10.00 - 13.00. Se pot achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, se poate suna la numărul de telefon: 0259/440.742.