Deşi "Ordonanţa Boc" interzice cumulul pensiei cu salariul, au apărut deja primele excepţii. La solicitarea expresă a ministrului Sănătăţii, Ioan Bazac, care a avertizat că aplicarea ordonanţei fără o analiză temeinică şi dacă i-ar afecta şi pe medici, ar avea efecte dezastruoase pentru sistemul sanitar, Guvernul a dat-o "la întors".

Astfel, medicii pensionari vor putea să lucreze, în continuare, angajaţi în unităţile medicale de stat. Primul-ministru a acceptat să rectifice Ordonanţa privind cumulul pensiilor cu salariile din sistemul public, având în vedere lipsa acută de cadre medicale specializate, mai ales în mediul rural. Medicii pensionari vor putea rămâne angajaţi în continuare, cu contracte temporare de muncă, până la ocuparea posturilor prin concurs.
În spitalele bihorene lucrează 29 de medici pensionari, dintre care 15 medici - în unităţile sanitare din judeţ, iar 14 cadre medicale sunt angajate în spitalele din Oradea, conform datelor furnizate de ASP Bihor. Dr. Dorel Ţîrţ consideră că decizia Guvernului de a permite medicilor pensionari să îşi continue activitatea este una salutară: "Este benefic pentru spitale să fie păstraţi toţi medici. Experienţa medicală a pensionarilor este benefică pentru sistemul sanitar", a declarat dr. Ţîrţ.
Doctor Ovidiu Burtă, purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor Bihor ne-a declarat următoarele: "Această pensionare a cadrelor medicale trebuie făcută individualizat. Nu ar fi bine să fie pensionaţi la grămadă. Iar dacă îi pensionează, să le dea o pensie rezonabilă, din care să poate să ducă un trai decent".
Potrivit datelor făcute publice de Biroul de Presă al Ministerului Sănătăţii, în sistemul sanitar din România lucrează circa 600 de medici pensionari, dintre care 500 - în unităţile din oraşe.