Potrivit Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), sesiunea de depunere a proiectelor se va încheia pe 31 iulie, la ora 17.00.

Apicultorii care au un număr minim  de 75 de stupi pot depune proiectele pentru finanțarea neramburasabilă prin PNDR 2014-2020, alocarea financiară propusă în anul 2017 pentru Submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” – unde pot depunde proiecte și crescătorii de albine fiind de 100 de milioane de euro. Ministerul Agriculturii a decis să reducă dimensiunea economică minimă a unei exploataţii care poate accesa fonduri europene nerambursabile prin intermediul Submăsurii 6.3 , de la 8.000 SO la 4.000 SO. Solicitanţii (reprezentanţii legali) eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură trebuie să îndeplinească următoarele condiţii obligatorii: să fie fermieri care au drept de proprietate şi/sau drept de folosinţă pentru o exploataţie agricolă care intră în categoria de fermă mică, cu excepţia persoanelor fizice neautorizate; solicitanţii trebuie să fie persoane juridice române, să acţioneze în nume propriu, să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii Cererii de Finanţare, să aibă studii minime de 8 ani clase şi să se încadreze într-una din formele de organizare de mai jos la data depunerii Cererii de Finanţare, indiferent de data înfiinţării formei respective de organizare: persoană fizică înregistrată şi autorizată în conformitate cu prevederile OUG nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare sau societate cu răspundere limitată cu asociat unic/majoritar (majoritate absoluta 50%+1) înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicata, cu modificările şi completările ulterioare. Totodată, solicitantul trebuie să respecte încadrarea în categoria de microîntreprinderi sau întreprinderi mici, indiferent de forma de organizare economică şi să nu creeze condiţii pentru a obţine în mod necuvenit un avantaj, în sensul prevederilor art. 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, cu modificările şi completarile ulterioare, în orice etapă de derulare a proiectului.

Contractele care conferă dreptul de folosinţă asupra terenurilor agricole trebuie să fie încheiate în numele solicitantului şi să fie valabile la momentul depunerii cererii de finanţare. În ceea ce priveşte clădirile asupra cărora se intervine cu modernizări/extinderi şi a terenurilor pe care se vor realiza proiecte ce presupun lucrări de contrucţii montaj, contractele care conferă dreptul de folosinţă vor fi încheiate pe o perioadă egală cu perioada de implementare şi monitorizare a proiectelor. Reamintim că, în sesiunea aferentă lui 2017, alocarea financiară stabilită pentru sM 6.3 este de 100 milioane de euro, din care zonei montane îi revin 21 milioane de euro. Potrivit Comunicatului AFIR, sesiunea de depunere a proiectelor s-a deschis la data de 3 mai și se va încheia pe 31 iulie, la ora 17.00.