Fondurile nerambursabile sunt destinate reconversiei plantațiilor existente, înfiinţarea de plantații pomicole, înfiinţarea și modernizarea pepinierelor. 

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale primește în sesiunea de cereri de proiecte solicitări de finanțare pentru submăsura 4.1a - Investiții în exploatații pomicole, precum și pentru alte tipuri de investiții în agricultură și în activități non-agricole. Conform prevederilor PNDR 2014-2020, pentru înființarea, respectiv reconversia plantațiilor și pentru înființarea de pepiniere se acordă sprijin sub forma costurilor standard și a contribuției în natură. Sprijinul se va acorda sub forma costurilor standard și contribuției în natură doar pentru operațiunile detaliate în fișa submăsurii, secțiunea „Sume aplicabile și rate de sprijin”, prezente și în Cererea de Finanțare aferentă Ghidului Solicitantului pentru submăsura 4.1a „Investiții în exploatații pomicole”. Cheltuielile necesare implementării proiectelor care presupun lucrări tehnologice pregătitoare (ex. defrișare, desfundare, nivelare) și de înfiinţare/reconversie plantații pomicole în cadrul submăsurii 4.1a „Investiții în exploatații pomicole”, efectuate înainte de semnarea Contractului de Finanțare, dar după depunerea Cererii de Finanțare sunt eligibile și pot fi decontate după contractare. Aceste cheltuieli vor fi realizate în conformitate cu studiul de fezabilitate/proiectul tehnic de înființare a plantației depus și nu pot fi decontate dacă proiectul nu este contractat. Alocarea disponibilă în această sesiune pentru submăsura 4.1a este de 105 milioane de euro (100 milioane de euro pentru teritoriul național și de 5 milioane de euro pentru teritoriul ITI Delta Dunării). Fondurile nerambursabile pot fi obținute de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, de societăți comerciale, precum și de forme asociative, pentru reconversia plantațiilor existente, înfiinţarea de plantații pomicole, înfiinţarea și modernizarea pepinierelor. De asemenea, sunt sprijinite financiar și proiectele de investiții pentru înfiinţarea, extinderea și modernizarea sistemelor de depozitare, condiționare, ambalare şi a unităţilor de procesare la nivelul exploatației, precum și pentru alte tipuri de investiții identificare ca necesare pentru îmbunătățirea performanței economice a fermelor.

Potrivit AFIR, o primă noutate importantă este legată de posibilitatea creșterii intensității sprijinului nerambursabil cu până la 90% pentru componenta de procesare și comercializare la nivelul fermei. Una dintre condiții este ca peste 70% din produsele pomicole care vor fi condiționate/procesate/comercializate să provină din exploatația proprie. De asemenea, o altă modificare prevede că pentru speciile nuc și alun poate fi utilizat și material CAC (conformitas agraria communitatis), nu doar categoria biologică certificată sau dintr-o categorie superioară. Reamintim că, începând cu această sesiune, se acceptă cultivarea mai multor specii în spații protejate, inclusiv a cireșilor și arbuștilor fructiferi.

Cererile de finanțare se depun on-line pe pagina de internet a Agenției, www.afir.info, până în data de 31 iulie 2017, ora 16.00 sau până la epuizarea fondurilor disponibile. Pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, solicitanții de fonduri nerambursabile au la dispoziție Ghidul solicitantului care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agenției, la secțiunea „Investiții PNDR” în pagina dedicată fiecărei submăsuri în parte.