Sesiunea de primire a proiectelor a fost lansată la data de 15 decembrie 2016 şi are ca dată limită de depunere 15 mai 2017, ora 16.00.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) reaminteşte că se pot depune proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă pentru stimularea comasării terenurilor şi pentru consolidarea exploataţiilor agricole prin Submăsura 6.5 „Schema pentru micii fermieri” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020).  Alocarea bugetară stabilită pentru sesiunea de depunere care are ca dată limită de depunere ziua de 15 mai 2017, ora 16.00, este de 112,33 milioane de euro. Sprijinul public nerambursabil pentru beneficiarii sM 6.5 se acordă sub formă de plată anuală începând cu anul semnării Contractului de Finanţare şi până la data de 31.12.2020. Valoarea sprijinului ajunge până la 1.500 de euro/an şi reprezintă 120% din suma anuală pe care fermierul a primit-o în ultimul an în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I. Beneficiarii acestei submăsuri sunt micii fermieri care au aplicat cel puţin un an Schema simplificată pentru micii fermieri din Pilonul I, implementată prin APIA, şi care doresc să cedeze exploataţia agricolă prin contract de arendă pe minim 20 de ani, prin contract de vânzare - cumparare sau prin act de donaţie. Prin Submăsura 6.5 se încurajează comasarea terenurilor agricole pentru creşterea productivităţii sectorului agricol. Consolidarea exploataţiilor agricole va permite accesul la finanţări europene pentru investiţii mai multor solicitanţi şi, totodată, va asigura un venit mai mare micilor fermieri care transferă exploataţia. Solicitanţii (persoane fizice/reprezentanţi legali) eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin sM 6.5 trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fie persoane fizice sau juridice române;

să acţioneze în nume propriu; să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii Cererii de Finanţare; să fi aplicat cel puţin un an Schema simplificată pentru micii fermieri din Pilonul I; să deţină integral în proprietate exploataţia care urmează a fi transferată/care a fost transferată; să se angajeze să transfere definitiv/să fi transferat definitiv către alt fermier întreaga sa exploataţie şi drepturile de plată corespunzătoare; să nu creeze condiţii pentru a obţine în mod necuvenit un avantaj în orice etapă de derulare a proiectului. Toate criteriile de eligibilitate şi de selecţie devin obligatorii pentru menţinerea sprijinului pe toată perioada de valabilitate a Contractului de Finanţare. Cererile de Finantare se depun on-line pe pagina oficială a Agenţiei, www.afir.info. Pentru întocmirea documentaţiei, solicitanţii au la dispoziţie Ghidul Solicitantului pe care îl pot consulta pe site-ul Agenţiei, la secţiunea „Investiţii PNDR”, în pagina dedicată Submăsurii 6.5. De precizat că sprijinul public nerambursabil se acordă anual, începând cu data transferului şi până la data de 31 decembrie, sprijin reprezentând 120% din suma anuală calculată a sprijinului pe care fermierul a primit-o în ultimul an în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I (maximum 1.500 euro/an).