Adeverința de venit reprezintă documentul prin care se atestă veniturile realizate de persoanele fizice, în cursul unui an fiscal, înregistrate în evidența fiscală pe baza declarațiilor depuse de acestea și/sau de către terți.

Potrivit Comunicatului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în formularul „Adeverință de venit” se propune includerea informațiilor privind veniturile brute realizate din salarii obținute pentru creare de programe pentru calculator, pentru cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau dezvoltare tehnologică, din pensii mai mici decât plafonul de impozitare și din salarii obținute de persoanele fizice cu dizabilități grave sau accentuate. Proiectul de Ordin pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor „Adeverință de venit” și „Cerere de eliberare a unei adeverințe de venit” actualizează şi aprobă, totodată, procedura privind completarea formularului „Adeverință de venit”, abrogând  Ordinul președintelui ANAF nr.193/2009. Adeverinţa de venit atestă veniturile impozabile primite din partea angajatorului, ea putând fi solicitată în diverse situaţii, de către instituţii precum băncile. Adeverinţa de venit poate fi obţinută de persoanele fizice şi online încă din luna mai a anului trecut, când a intrat în vigoare Ordinul MFP nr. 572/2015 care a reglementat această posibilitate. Pentru a intra în posesia documentului, fără a se mai deplasa la ghişeele unităţilor fiscale, contribuabilii nu trebuie decât să se înregistreze în Spatiul Privat Virtual (SPV), serviciu electronic oferit gratuit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, de unde pot solicita şi primi adeverinţa.

Reamintim că Proiectele de acte normative, iniţiate de ANAF, sunt făcute publice pe site-ul instituţiei la adresa www.anaf.ro, domeniul INFO ANAF/ Transparenţa decizională. Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la acest proiect de act normativ pot fi transmise în scris la Serviciul Comunicare, Relații Publice și Mass-Media – cu menţiunea „Conf.Legii nr.52/2003”, la următoarele adrese: prin scrisori la adresa poştală: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, str.Apolodor nr.17, sector 5 București 050741 – la Serviciul Comunicare, Relații Publice şi Mass-Media; electronic la adresa de mail: relatiipublice.anaf@mfinante.ro; prin fax la numărul: 021-319.98.57.