Actualizarea declaraţiilor vine în contextul aplicării, de anul viitor, a noului Cod fiscal şi a noului Cod de procedură fiscală.

Documentul prin care este declarat impozitul pe profit, respectiv Formularul 101, a fost modificat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin intermediul unui act normativ apărut în Monitorul Oficial. Totodată, a fost actualizat şi decontul privind accizele, respectiv Formularul 120. Un nou model al Formularelor 101 - "Declarație privind impozitul pe profit" și 120 - "Decont privind accizele" este inclus în Ordinul preşedintelui ANAF nr. 3386/2016, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 950 şi intrat în vigoare la momentul apariţiei. actualizarea declaraţiilor vine în contextul aplicării, de la 1 ianuarie 2016, a noului Cod fiscal şi a noului Cod de procedură fiscală. Concret, în ceea ce priveşte Formularul 101 "Declarație privind impozitul pe profit", au fosat eliminaţi unii indicatori, respectiv veniturile și cheltuielile extraordinare în contextul în care clasificarea veniturilor și cheltuielilor a fost modificată, potrivit noilor reglementãri contabile, precum și elementele similare cheltuielilor. Totodată: se detaliază indicatorul amortizare fiscală în cazul mijloacelor fixe prevăzute în Codul fiscal; au fost actualizate corelațiile între indicatori, ca urmare a modificării conținutului formularului; au fost actualizate instrucțiunile de completare a formularului.

Declaraţia privind impozitul pe profit se completează şi se depune anual de către plătitorii de impozit pe profit, până la data de 25 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul. Prin urmare, declararea obligaţiilor anuale aferente anului fiscal 2016 se va face în noul formular până cel târziu la 25 martie 2017. Potrivit normelor în vigoare, formularul se completează cu ajutorul programului de asistenţă pus la dispoziție de ANAF și se depune în format PDF, cu fişier XML ataşat, pe suport CD, însoţit de formatul hârtie, semnat şi ştampilat conform legii, sau se transmite prin e-mail. Declaraţia trebuie depusă la unitatea fiscală în a cărui evidență fiscală este înregistrat contribuabilul ca plătitor de impozite, taxe și contribuții.

De asemenea, ANAF a mai modificat şi actualizat şi Declaraţia 120 "Decont privind accizele". Astfel au fost detaliate, respectiv actualizate denumirile unor indicatori -  în cazul băuturilor fermentate liniștite și spumoase; au fost eliminate accizele aferente produselor care se regăseau la capitolul „Alte produse accizabile”, respectiv accizele nearmonizate prevăzute de Legea nr. 571/2003. Totodată, au fost actualizate şi instrucţiunile de completare a formularului.