Intrastat este un sistem statistic de colectare a datelor privind comerţul cu bunuri între ţările din Uniunea Europeană.

Reamintim că, în momentul în care o ţară devine membră a Uniunii Europene (UE) şi parte a Pieţei Unice, dispare controlul vamal asupra mişcării bunurilor între această ţară şi celelalte state membre UE, iar comercianţii nu mai au obligaţia completării declaraţiilor vamale pentru aceste bunuri. Pentru a înlocui această sursă de date, la nivelul UE a fost creat şi dezvoltat sistemul statistic Intrastat, pentru colectarea informaţiilor direct de la operatorii economici din ţările membre UE care realizează schimburi de bunuri cu alte state membre UE. Obligaţia de declarare a datelor Intrastat începând cu luna de referinţă ianuarie 2017 aparţine operatorilor economici a căror valoare anuală a schimburilor cu statele membre UE în anul 2016 este superioară pragului Intrastat stabilit de INS, separat pe cele două fluxuri (expedieri şi introduceri). În anul în curs, pot deveni furnizori de date şi alţi operatori economici. Astfel, operatorii economici ale căror introduceri au depăşit pragul stabilit pentru introduceri în cursul anului „n” (ex. 2017) au obligaţia să transmită declaraţii pentru acest flux de bunuri începând din luna în care pragul statistic a fost depăşit. Aceşti operatori economici vor continua să declare introducerile lor de bunuri până la sfârşitul anului „n+1” (ex. 2018). De asemenea, operatorii economici ale căror expedieri au depăşit pragul stabilit pentru expedieri în cursul anului „n” (ex. 2017) au obligaţia să transmită declaraţii pentru acest flux de bunuri începând din luna în care pragul a fost depăşit, aceştia continuând să declare expedierile lor de bunuri până la sfârşitul anului „n+1” (ex. 2018). Operatorii economici care preiau activitatea altor operatori economici care aveau obligaţia să transmită declaraţiile statistice Intrastat, trebuie să înceapă să declare pentru sistemul Intrastat imediat, aceştia preluând şi obligaţia de raportare în sistemul statistic Intrastat a respectivului operator economic.

În anul 2017, obligaţia este stabilită pe baza datelor înscrise în declaraţiile Intrastat, în deconturile de TVA şi declaraţiile recapitulative privind livrările / achiziţiile intracomunitare de bunuri (390 - VIES) depuse pentru anul 2016 la Ministerul Finanţelor Publice.

Lunar, MFP furnizează Institutului Naţional de Statistică date din decontul de TVA şi declaraţiile recapitulative privind livrările/achiziţiile intracomunitare de bunuri (390 - VIES) care conţin în mod explicit valoarea schimburilor de bunuri cu alte state membre ale UE. În cursul anului 2017, obligaţia de declarare poate apărea pentru acei operatori economici ale căror introduceri sau expedieri, exprimate în valori cumulate de la începutul anului au atins nivelul pragului pentru cel puţin unul din fluxuri, introduceri sau/şi expedieri. INS, de asemenea, monitorizează schimburile intracomunitare pe baza datelor din declaraţiile fiscale depuse la MFP, dar trebuie reţinut faptul că responsabilitatea de monitorizare a schimburilor intracomunitare de bunuri pentru a stabili când trebuie să înceapă transmiterea declaraţiei statistice Intrastat la INS aparţine operatorului economic. De precizat că nu se raportează valorile schimburilor intracomunitare aferente lunilor anterioare celei în care a luiat naştere obligaţia de transmitere a declaratiei Intrastat.