Miercuri, 29 iunie, la Trade Center Oradea, a avut loc lansarea oficială a Asociației pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare din Crișana ACPPA Crișana. Pe lângă membrii fondatori ai asociației, la eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, ai Universității din Oradea, APIA, Direcției pentru Agricultură Bihor, DSVSA Bihor, chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Bihor, primari și producători din Bihor. 

 

Produsele sunt aceleași, babele sunt altele...

Evenimentul de lansare a Asociației pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare din Crișana a fost precedat de o conferință de presă, susținută de dr. ing. Dorin Popa, președintele asociației. „În momentul de față, dacă doriți un produs în care să aveți încredere, care să aibă gust, să fie sanogen, adică fără nitriți, nitrați, fără pesticide, aveți opțiuni?”, i-a întrebat Dorin Popa pe jurnaliștii prezenți ieri la eveniment. „Mergem pe ghicite!”, a fost răspunsul unuia dintre reprezentanții media, pentru că, din păcate, zona aceasta a pieței a devenit o zonă a samsarilor, a comercianților, după cum a explicat însuși președintele asociației. „Produsele sunt aceleași, numai babele sunt altele... Practic, se schimbă comerciantul, ca să dea o altă impresie asupra produsului. Noi, însă, dorim să avem siguranța și garanția că acel produs este sanogen”, a precizat Dorin Popa. El a menționat că asociația pe care o conduce are un departament care se va ocupa cu consilierea producătorilor, începând de la recuperarea soiurilor autohtone, verificarea din punct de vedere a substanțelor pe care le utilizează aceștia, cu dozaje, consiliere tehnică, mergând până la verificarea produselor. „Adică, noi vom verifica produsele din punct de vedere a nitriților, nitraților, a rezidurilor de pesticide”, a precizat Dorin Popa.  

 

Aproape 25.000 de producători în Bihor

Potrivit acestuia, numărul producătorilor de legume și fructe din Bihor, înregistrați la APIA, este, în prezent, de peste 24.800. „Cine îi verifică pe toți acești producători? Din punct de vedere al verificării produselor, un ministru a declarat că se verifică 1% din produsele care intră pe piață. Vom folosi, în acest sens, laboratoarele de la Agro Transilvania, dar vom colabora și cu reprezentanții DSVSA”, a menționat președintele Asociației Crișana. Dorin Popa consideră că în situația de globalizare în care ne aflăm, soluția pentru comunități este să se organizeze. „Suntem în situația în care noi suntem responsabili de ceea ce ni se întâmplă. Noi trebuie să găsim forma de organizare, de aceea ideea de asociere este cea mai bună formă în care să ne rezolvăm problemele, inclusiv pe fonduri europene”, a mai spus acesta.

Membrii fondatori ai Asociației „Crișana” sunt cadre didactice universitare de la Universitatea din Oradea, oameni de afaceri, fermieri și reprezentanți ai instituțiilor care sprijină afacerile și agricultura, au experiență și expertiză în realizarea unor proiecte de cercetare în domeniul agroalimentar: dr. ing. Dorin Popa, președintele asociației; Dorin Coita, vicepreședinte; Remus Roșca, vicepreședinte; Anca Brata, vicepreședinte; Radu Silaghi, vicepreședinte; Teodora Tarcza; Octavian Dan și Francesco Tommasi.

 

Ziua Recoltei, în septembrie

Între evenimentele pe care asociația le are în plan, pentru acest an, este Ziua Recoltei, în luna septembrie. De asemenea, unul dintre proiectele importante ale asociației este crearea și gestionarea brandului „Produs agroalimentar Crişana” pentru a crește nivelul de conștientizare a consumatorilor și valoarea oferită acestora de producători și comercianți. „Cei care muncesc nu au timp să vândă în piață. De aceea, facem o firmă de comercializare, care va trebui, în speță, să se ocupe cu comercializarea acestor produse, dar nu cu 100% adaos, ci această firmă va fi fără adaos comercial. Așadar, în fiecare piață, vor fi produse din Bihor pentru bihoreni”, a conchis Dorin Popa. De altfel, ieri, la evenimentul de lansare al asociației a fost amenajat un mic stand cu asemenea produse (roșii, ardei), aduse de la Satu Nou, producătorul legumelor fiind membru al Asociației Crișana.