Ieri, 12 ianuarie, la sediul Filialei bihorene a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), în prezenţa preşedintelui Filialei - dl. Pavel Valerian Susa, a directorului executiv - dna Leonica Bochiş, precum şi a preşedintelui Comisiei de disciplină, dl. Cristian Radu Stoica, o nouă generaţie de experţi în contabilitate a depus juramântul.

Cei 47 de stagiari au devenit, de drept, profesionişti contabili certificaţi, făgăduind să aplice în mod corect şi fără părtinire legile ţării, să respecte prevederile regulamentului CECCAR şi ale Codului privind conduita etică şi profesională, să păstreze secretul profesional şi să ducă la îndeplinire îndatoririle ce le revin. Jurământul a început cu intonarea imnului de stat al României, moment solemn care intervine după ce, în urmă cu trei ani, aceştia au promovat un examen de selecţie, urmând pe parcursul a trei ani un complex program de pregătire care s-a finalizat cu examenul de verificare a aptitudinilor profesionale. Ceremonia de depunere a jurământului profesional reprezintă un eveniment cu o mare încărcătură emoţională şi satisfacţie, odată cu depunerea jurământului cei 47 de foşti stagiari intrând în organismul profesional cu toate drepturile și obligațiile prevăzute prin statut. Ei au, de acum, dreptul de a exercita profesia, prin misiunile specifice ei - ținerea contabilității, examinarea acesteia, efectuarea de expertize contabile judiciare și extrajudiciare, de proiecte de fuziune sau divizare de societăți comerciale, de înființări de societăți etc., obligațiile lor fiind respectarea prevederilor legale în domeniu, a regulamentului de organizare și funcționare a CECCAR și a deontologiei profesionale, toate sub deviza «Știință, Independență. Moralitate». O nouă generaţie a pornit pe drumul unei munci destul de dificile, în contextul actual al economiei românești, în care rolul profesionistului contabil, de sprijinitor pentru întreprinzători, se accentuează. Reamintim că la data de 31 decembrie 2016, Filiala Bihor a CECCAR număra 1.344 de membri: 1.073 persoane fizice din care 968 experţi contabili şi 105 contabili autorizaţi; 271 de persoane juridice - societăţi de expertiză contabilă şi/sau contabilitate.

De precizat în încheiere că, din data de 27 ianuarie, la Filiala bihoreană CECCAR demarează noi cursuri de pregătire în domeniu şi primul Seminar având ca temă Noutăţile fiscale şi contabile aplicabile începând cu luna ianuarie a acestui an, respectiv noile precizări privind închiderea exerciţiului finaciar pe anul 2016.