Pragurile valorice în funcţie de care se stabilesc contribuabilii obligaţi să depună declaraţia statistică Instrastat anul viitor au fost stabilite prin publicarea în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1005 din 14 decembrie a Ordinului INS nr. 1.302/2016 privind pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informaţiilor statistice de comerţ intracomunitar cu bunuri în anul 2017.

Potrivit legii, informaţiile privind pragurile valorice Intrastat se publică anual, în Monitorul Oficial al României, la sfârşitul anului anterior celui pentru care pragurile valorice sunt în vigoare, şi pot avea valori diferite pentru introduceri şi expedieri intracomunitare de bunuri. Astfel, comparativ cu anul în curs, pragul valoric pentru introducerile intracomunitare de bunuri va fi majorat semnificativ. Pe de altă parte, valoarea pentru expedierile intracomunitare de bunuri va rămâne la acelaşi nivel din ultimii trei ani. Concret, pentru anul 2017 a fost stabilit acelaşi prag valoric atât pentru introducerile intracomunitare de bunuri, cât şi pentru expedierile intracomunitare de bunuri - 900.000 de lei. Acest lucru în condiţiile în care, în ultimii ani (inclusiv în 2016), doar pragul pentru expedierile intracomunitare de bunuri pragul a avut valoarea de 900.000 de lei, cel pentru introducerile intracomunitare de bunuri fiind stabilit la 500.000 de lei. De precizat că, în 2017, declaraţia Intrastat va fi obligatorie pentru toţi operatorii economici înregistraţi în scopuri de TVA care realizează schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene, a căror valoare anuală, separat pentru fiecare dintre cele două fluxuri, introduceri şi expedieri, va depăşi pragul stabilit la 900.000 de lei. Reamintim că, potrivit normelor în vigoare, obligaţia furnizării datelor Intrastat revine operatorilor economici care: sunt înregistraţi în scopuri de TVA (au cod de identificare fiscală); realizează schimburi de bunuri cu alte state membre ale UE; valoarea totală anuală a schimburilor de bunuri pentru fiecare dintre cele două fluxuri, introduceri respectiv expedieri, depăşeşte pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an.

Operatorii economici furnizori de date Intrastat trebuie să transmită lunar la INS, în format electronic, o declaraţie statistică în care sunt folosite următoarele noţiuni specifice: introducere de bunuri - sosirea bunurilor în România din statele membre UE; expediere de bunuri - ieşirea bunurilor din România către statele membre UE. Operatorii economici au la dispoziţie mai multe modalităţi electronice de completare şi transmitere: aplicaţia Intrastat online (disponibilă pe intrastat.ro); aplicaţia Intrastat offline (disponibilă pe intrastat.ro). Prin aplicaţia offline se poate crea un fişier ce va conţine Declaraţia Intrastat, care trebuie transmis prin e-mail, la declaratie.intrastat@insse.ro, sau prin aplicaţia online. Termenul-limită de transmitere a datelor Intrastat la INS îl reprezintă întotdeauna data de 15 a lunii următoare celei de referinţă, chiar dacă într-o lună aceasta este o zi liberă, precum sâmbăta sau duminica. Totuşi, declaraţia poate fi depusă online şi în prima zi lucrătoare care urmează datei de 15 (dacă aceasta este o zi liberă), fără penalităţi.