Potrivit unui comunicat al Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), solicitanţii mai pot depune proiectele pentru obţinerea finanţării timp doar până la data de 27 ianuarie 2017

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a anunţat încă din vara anului trecut deschiderea Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, anunţ oficializat odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului MDRAP nr. 170/2016 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor în cadrul Programului operațional regional 2014-2020. Actul normativ prevede că ajutorul de stat va fi acordat sub formă de finanţare nerambursabilă, cuprinsă între 25.000 și 200.000 de euro, banii fiind destinaţi, practic, dezvoltării afacerilor proprii, însă finanțarea nerambursabilă solicitată se poate situa la cel mult 90% din valoarea eligibilă a proiectului, ceea ce înseamnă că beneficiarul va trebui să suporte, la rândul său, un procent de 10%, dar şi valoarea cheltuielilor neeligibile, care vor fi suportate integral de către acesta. Conform Ordinului MADR, ajutorul de minimis se consideră acordat în momentul în care dreptul legal de a beneficia de acesta este conferit întreprinderii, indiferent de data la care ajutorul de minimis se plătește. Ulterior, beneficiarul are obligaţia să păstreze, timp de zece ani, toate documentele referitoare la ajutorul de minimis primit în cadrul schemei pentru a demonstra respectarea tuturor condițiilor impuse de legislația comunitară în acest domeniu.

Ajutorul financiar acordat este considerat ajutor de minimis, astfel că o societate nu poate primi, indiferent de sursa de finanțare, mai mult de 200.000 de euro în decursul a trei ani fiscali consecutivi, se arată în documentul amintit. Astfel, dacă societatea a primit finanțare nerambusabilă în ultimii trei ani, nu va putea solicita prin prezentul proiect decât diferența rămasă până la 200.000 de euro. Pe lângă cererea de finanţare, Ghidul solicitantului enumeră o serie de documente necesare depunerii proiectului, cum ar fi: actul constitutiv (statut, contract de societate), după caz; certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerțului; certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, dacă este cazul; actul de identificare a reprezentantului legal al proiectului; declarații pe propria răspundere (de eligibilitate, de încadrare în categoria IMM); situațiile financiare anuale ale solicitantului; documentele privind dreptul de proprietate sau folosință pentru imobil (teren și/sau construcții); certificatul de urbanism, în termen de valabilitate - pentru proiecte care includ execuția de lucrări de construcții; planul de afaceri.  De precizat că un solicitant poate depune o singură cerere de finanţare. În cazul respingerii cererii de finanțare (în urma verificării preliminare sau a evaluării tehnice și financiare), aceasta poate fi redepusă ca urmare a corectării/ îmbunătățirii.