Prin intermediul acestei scheme se vor acorda ajutoare de stat destinate  dezvoltării activităţii de creştere a porcinelor şi al menţinerii cel puţin a nivelului actual de producţie.

Ajutorul de stat stabilit prin Proiectul lansat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii se acordă producătorilor de carne de porc organizaţi ca persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: deţin exploataţii înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor; au livrat şi au clasificat porci graşi în abatoare autorizate, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modificările şi completările ulterioare. În vederea accesării Programului carne de porc din ferme româneşti - 200 capete = 10.000 euro, producătorii de carne de porc trebuie să livreze şi să clasifice în abatoare autorizate, minim 600 şi maxim 100.000 capete de porci graşi/an/exploataţie. Exploataţiile care deţin mai mult de 100.000 de capete vor putea intra în program cu maxim 100.000 porci graşi livraţi la abator şi clasificaţi. Ajutorul de stat se va acorda sub formă de pachete de sprijin, valoarea unui pachet fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii graşi, intraţi în exploataţia beneficiarului la o greutate de maxim 30 kg/cap, livraţi şi clasificaţi în abatoare autorizate. Potrivit Schemei, un producător de carne va putea beneficia de ajutorul de stat pentru minim 1, respectiv maxim 250 pachete de sprijin/an.

Începând cu data intrării în vigoare a OUG, potenţialul beneficiar va depune, anual, la Direcţiile pentru Agricultură judeţene pe a căror rază teritorială se află exploataţia înregistrată sau exploataţia cu cel mai mare număr de animale, o cerere de înscriere în Program prin care solicită înregistrarea în Registrul unic al Programului carne de porc din ferme romanesti – 200 capete = 10.000 euro. Cererea va fi însoţită de: împuternicire/procură notarială şi o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal; copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, precum şi copie a BI/CI al/a împuternicitului persoană fizică, după caz; dovada cont activ bancă/trezorerie. Cererea trebuie să cuprindă efectivul de porci graşi maxim estimat pentru livrare şi clasificat în abatoare autorizate, în anul de cerere. După înscrierea în Program, în termen de 5 zile lucrătoare, beneficiarul va anunţa reprezentantul DAJ cu privire la faptul că deţine în exploataţie purcei cu o greutate de maxim 30 kg, în vederea efectuării controlului la faţa locului, şi va trebui să depună următoarele documente: copie a cardului de exploataţie sau documentul eliberat de DSVSA la înregistrarea exploataţiei în RNE care conţine codul exploataţiei şi datele proprietarului exploataţiei; documentul de intrare a porcilor în exploataţie care să ateste greutatea de maxim 30 kg/cap, respectiv formular de mişcare/document de achiziţie. Lista cuprinzând beneficiarii ajutoarelor de stat şi sumele acordate vor fi întocmite de Direcţiile pentru agricultură judetene, fiind publicate pe site-urile DA judeţene şi transmise Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale, pentru publicare pe site-ul oficial al instituţiei. Programul carne de porc din ferme româneşti - 200 capete = 10.000 euro se desfăşoară în perioada 2017 – 2020, suma alocată pentru plata ajutoarelor de stat în acest an fiind echivalentul a 86 milioane euro, fonduri care vor fi asigurate de la bugetul de stat.