Schema de ajutor de minimis este destinată producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale, producătorilor agricoli persoane juridice.

Printre primele măsuri luate în anul acesta de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) “Programul tomate  2017”, derulat prin Direcţiile pentru Agricultură Județene, este menit să vină în sprijinul cultivatorilor de tomate în spații protejate (sere și solarii), precum și pentru producerea tomatelor românești. Prin programul de susținere se acordă 3.000 de euro pe o perioada de 8 ani, ajutor de minimis pentru cei care cultivă  tomate pe o suprafață de 1.000 metri pătraţi în spații protejate - sere și solarii cu îndeplinirea următoarelor condiţii: să facă dovada obținerii unei producții de minim 2 kilograme tomate/metru pătrat; să valorifice o cantitate de minim 2.000 kilograme tomate, dovedită cu documente justificative; să fie înregistrați în evidențele registrului agricol și să facă dovada valorificării producției în lunile ianuarie - mai, respectiv noiembrie - 20 decembrie. Producătorul poate să își valorifice producția oriunde în piață, în târguri, magazine, la bufete și restaurante, unități de procesare, cu condiţia de a face dovada vânzării cu carnetul de comercializare.

Programul are etape de control și etape de implementare. În primul rând, solicitantul trebuie să depună cererea, să se înscrie și să se înregistreze în registru, apoi specialistul de la Direcția Agricolă se duce în teren, unde s-a realizat spațiul respectiv de 1.000 de mp și a fost plantat cu tomate. În momentul acela se întocmește o fișă de identificare a producătorului, moment în care devine recunoscut că deține acea suprafață plantată cu tomate. Mai apoi, producătorul agricol are obligația să anunțe specialistul de la Direcția Agricolă, când are primul rod, iar acesta verifică, face o fișă de verificare și confirmă garanția producției, după care producătorul își poate valorifica producția. Ulterior, după ce producătorul și-a valorificat producția trebuie să aducă acte justificative pentru cele 2 kg de tomate/mp, respectiv 2.000 de kg la 1.000 de mp și în cel mult o lună poate să primească ajutorul de minimis.

Termenul de înscriere a cultivatorilor de tomate în acest program prevăzut a fost data de 31 mai 2017, la finele săptămânii trecute fiind, însă, luată decizia prelungirii acestui termen până pe data de 15 iunie 2017. Valoarea sprijinului financiar acordat cultivatorilor de roșii în sere și solarii este de 13.481 lei/beneficiar/an, sumă ce reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafață de 1.000 de metri patrați. Resursele financiare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de 179,75 milioane de lei, contravaloarea în lei a 40 de milioane de euro, și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pe acest an.