Tinerii fermieri cu vârsta de până în 40 ani au posibilitatea de a accesa fonduri europene nerambursabile, în valoare de 50.000 Euro pe proiect, în cadrul submăsurii 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din cadrul PNDR 2020.

Conform Ghidului solicitantului, un prim principiu luat în calcul este cel al sectorului prioritar. Astfel, pentru sectorul vegetal, spre exemplu, cei care îşi propun să se instaleze în fruntea unei ferme legumicole trebuie să obţină 30 puncte. Pentru exploataţiile care au ca scop producerea de sămânţă/material săditor, inclusiv pentru pepiniere pomicole şi viticole (exceptând cele pentru legumicultură) se vor acorda 25 de puncte. Pentru pomicultură, cu excepţia pepinierele pomicole, se vor acorda 20 puncte. În ceea ce priveşte sectorul zootehnic, fermele de bovine sunt prioritizate, pentru acestea acordându-se 30 puncte, fermele din sectorul ovinelor şi caprinelor - 20 puncte, iar pentru apicultură fermierii vor primi 25 puncte. Un alt principiu luat în considerare este şi cel al comasării exploataţiilor ţinând seamă de numărul exploataţiilor

preluate integral. Astfel, dacă solicitantul preia integral minim trei exploataţii agricole se vor acorda 15 puncte, dacă preia două exploataţii agricole - 10 puncte, iar dacă preia una - 5 puncte. În cadrul selecţiei se va face difereţiere şi pe baza nivelului de calificare în domeniul agricol. Astfel, dacă solicitantul a absolvit studii superioare în domeniul agricol şi are diplomă se vor acorda 25 puncte, dacă solicitantul a absolvit studii postliceale sau liceale în domeniul agricol - 20 puncte, iar dacă solicitantul are o formare profesională care conferă un nivel de calificare superior nivelului minim obligatoriu solicitat prin eligibilitate (studii/curs de calificare în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara de cel puţin Nivel 1 de calificare profesională, conform legislaţiei aplicabile la momentul acordării certificatului de calificare profesională) se vor acorda 10 puncte. De asemenea, se va lua în calcul şi principiul potenţialului agricol care vizează zonele cu potenţial determinate în baza studiilor de specialitate. Astfel, dacă proiectul este implementat într-o zonă cu potenţial ridicat se vor acorda 25 puncte, iar dacă proiectul este implementat într-o zonă cu potenţial mediu - 20 puncte. În situaţia în care solicitantul îşi propune prin proiect să demonstreze ca deţine/dezvoltă la nivelul exploataţiei agricole şi prevede în planul de afaceri întocmit că va păstra/dezvolta nucleul de rase (certificate şi regăsite în Registrul genealogic) ori soiuri autohtone (conform Catalogului oficial al soiurilor de plante de cultură elaborat de către ISTIS) pe toată durata proiectului, âărul fermier va putea primi încă 5 puncte. Reamintim că pri intermediul acestei submăsuri, sprijinul nerambursabil este de maximum 50.000 Euro şi va fi acordat sub formă de primă în două tranşe: 75% din cuantumul sprijinului - la primirea deciziei de finanţare; 25% din cuantumul sprijinului - în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanţare.