Persoanele fizice autorizate (PFA) sau firmele care vor să deschidă afaceri în domeniul alimentaţiei publice ori vor să le dezvolte au la dispoziţie mai multe tipuri de finanţări, europene sau de stat.

Pentru clasa CAEN 5601 - Restaurante, indiferent de forma de organizare juridică sau specificul restaurantului, ce include activitățile de servire a mesei pentru clienți, precum servirea la masă a preparatelor, autoservirea dintr-un galantar cu produse ori servirea mesei în incintă, dar și livrarea la domiciliu a preparatelor culinare sunt disponibile fonduri financiare prin intermediul a cinci programe: Programul Național de Dezvoltare Rurală 6.2 pentru înființarea unor activități non-agricole în spațiul rural (PNDR 6.2.), Programul Național de Dezvoltare Rurală 6.4 pentru înființarea și dezvoltarea unor activități non-agricole în spațiul rural (PNDR 6.4.). Prin PNDR, se finanțează înființarea, extinderea și modernizarea restaurantelor din zonele cu potențial turistic ridicat, dar insuficient dezvoltate din punct de vedere turistic.

Concret - PNDR 6.2 este destinat înființării unor activități non-agricole în spațiul rural şi include finanţări de maximum 50.000 de euro (proiectele fiind finanţate 100%; 70% în avans - 35.000 de euro). Activitatea finanțată trebuie să fie demarată cu ocazia proiectului, nefiind acceptată modernizarea unei activități deja desfășurate. Beneficiari eligibili sunt PFA, ÎI, IF, SRL (microîntreprinderile și întreprinderile mici, cel mult 49 de angajați și o cifră de afaceri de cel mult 10 milioane de euro). În ceea ce priveşte cerinţele, acestea sunt următoarele: termen de cel mult nouă luni pentru demararea proiectului; proiectul să fie finalizat în cel mult cinci ani; tranşa a doua a ajutorului se acordă în condiţiile implementării complete a planului de afaceri și îndeplinirii obligațiilor asumate prin planul de afaceri și contractul de finanțare; beneficiarul trebuie să obţină, până la solicitarea tranșei a doua, venituri de cel puțin 30% din valoarea avansului (cel puțin 10.500 de euro); în caz contrar, finanțatorul va recupera integral avansul acordat; finanțatorul poate aplica penalități și corecții financiare corelate cu gradul de neîndeplinire al proiectului. Cheltuieli eligibile: realizarea construcțiilor și dotarea spațiului, conform activității desfășurate; plata salariilor și a contribuțiilor sociale; achiziția de mărfuri, materii prime, materiale consumabile; realizarea unui site de prezentare a serviciilor de alimentație publică; orice altă cheltuială necesară.

Prin PNDR 6.4 - pentru înființarea și dezvoltarea unor afaceri non-agricole în spațiul rural. 200.000 de euro /proiect (70% finanţare de la stat) sunt eligibili: PFA, ÎI, IF, SRL (microîntreprinderile și întreprinderile mici, cel mult 49 de angajați și o cifră de afaceri de cel mult 10 milioane de euro). Ajutorul financiar nerambursabil este de maxim 200.000 de euro, iar decontarea este de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile. Beneficiarul va trebui să asigure o contribuție proprie de 30%, dar și finanțarea tuturor cheltuielilor neeligibile care pot interveni în proiect. Beneficiarii vor primi decontarea cheltuielilor efectuate din fonduri proprii. Sunt permise cel mult cinci tranșe de plată în cadrul implementării proiectului, fiind posibilă şi o singură tranşă pentru implementarea întregului. Cheltuieli eligibile: realizarea de construcții, branșamentul la utilități, împrejmuirea terenului și amenajarea curții interioare; achiziția de echipamente, utilaje, instalații de lucru; achiziția de dotări și mobilier specific; achiziția de echipamente IT și soluțiile software aferente; cheltuielile de consultanță și proiectare. Nu se pot deduce cheltuielile legate de salarii, contribuții sociale, materii prime și materiale și alte cheltuieli de acest tip.