Conform Ghidului Solicitantului, pentru a putea primi sprijin în cadrul Submăsurii 6.3, solicitantul sprijinului trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici.

 

Astfel, vor fi eligibili, conform reglementărilor legale, solicitanţii care, indiferent de activitatea desfăşurată şi în alte întreprinderi agricole sau non-agricole, respectă statutul de microintreprindere/întreprindere mică. De asemenea, beneficiarul trebuie să deţină o exploataţie agricolă cu dimensiunea economică cuprinsă între 8.000 - 11.999 € S.O. (valoare producţie standard) - fermă mică. Stabilirea dimensiunii economice se face conform situaţiei existente la momentul depunerii Cererii de Finanţare, aşa cum este înregistrată în IACS4 - APIA din perioada de depunere stabilită conform legislaţiei naţionale şi/ sau în Registrul exploataţiilor - ANSVSA, precum şi la Primărie în Registrul Agricol. Totodată, beneficiarul trebuie să aibă exploataţia agricolă înregistrată cu cel puţin 24 de luni înainte de solicitarea sprijinului. Se va tine cont de înregistrarea exploataţiei, indiferent de forma de organizare economică cu care figurează în Registrul Unic de Identificare (RUI)/Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE), precum şi la Primărie în Registrul Agricol, cu cel puţin 24 de luni înaintea depunerii Cererii de Finanţare. O alta condiţie este ca solicitantul să prezinte un Plan de Afaceri şi să nu fi beneficiat de sprijin anterior prin această submăsura din PNDR 2014-2020.

O exploataţie agricolă nu va putea primi sprijin decât o singură dată în cadrul acestei submasuri, în sensul că exploataţia nu poate fi transferată între doi sau mai mulţi fermieri, beneficiari ai sprijinului prin submăsură. În cazul investiţiilor în exploataţii viticole pentru soiurile de struguri de vin, vor fi eligibile doar exploataţiile de viţă de vie pentru vin din arealele viticole nominalizate prin Ordinul nr. 397/2003, cu modificările şi completările ulterioare. În cazul înfiinţării/reconversiei plantaţiilor pomicole, vor fi luate în considerare pentru sprijin doar speciile eligibile şi suprafeţele incluse în Anexa din Cadrul Naţional de Implementare aferentă Subprogramului Tematic Pomicol din Anexa nr. 6 la Ghidul Solicitantului, exceptând cultura de căpşuni în spatii protejate şi pepinierele, acestea putând fi înfiinţate pe întreg teritoriul naţional. O altă condiţie se referă la faptul că implementarea Planului de Afaceri trebuie sa înceapă în termen de cel mult 9 luni de la data semnării deciziei de acordare a sprijinului, astfel încât înaintea solicitării celei de-a doua tranşe de sprijin, beneficiarul să facă dovada creşterii performanţelor economice ale exploatatiei, prin comercializarea producţiei proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranşe de sprijin. În cazul în care exploataţia agricolă vizează creşterea animalelor, Planul de Afaceri va prevede în mod obligatoriu platforme de gestionare a gunoiului de grajd, conform normelor de mediu. O altă condiţie stabilită prin lege este legată de faptul că beneficiarul trebuie să aibă stabilit domiciliul/sediul social în Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) în care este înregistrată exploataţia. În cazul în care solicitantul este încadrat într-o activitate salarizată, locul de muncă trebuie să fie în aceeaşi UAT sau zonă limitrofă a UAT-ului în care este înregistrată exploataţia vizată pentru sprijin. De precizat, în încheiere, că sprijinul nerambursabil este de maximum 15.000 euro şi se acordă în două tranşe: 75% din cuantumul sprijinului - la primirea deciziei de finanţare; 25% - în maximum 3 ani de la primirea deciziei de finanţare.