Ministerul Finanţelor a publicat pe site-ul propriu, spre consultare publică, un proiect de lege pentru modificarea Codului Fiscal şi a Codului de procedură fiscală care ar urma să se aplice din ianuarie 2017.

Proiectul prevede suspendarea obligaţiei depunerii declarațiilor informative 392A și 392B până la 31 decembrie 2019. Aceste formulare trebuie în prezent completate și transmise Fiscului de către contribuabilii plătitori sau neplătitori de TVA cu o cifră de afaceri sub 220.000 de lei. Aceeaşi regulă se va aplica în cazul Declaraţiei 393, formular care trebuie depus de către plătitorii de TVA care prestează servicii de transport internațional de persoane. Potrivit Notei de fundamentare, această propunere vine în contextul în care există surse alternative credibile agreate de Comisia Europeană pentru a calcula baza TVA pentru resursele proprii ale bugetului UE, astfel reducându-se sarcinile administrative ce revin persoanelor impozabile. În ceea ce priveşte plafonul capitalului social la înființare, acesta va fi redus, în funcție de care se va putea aplica, sau nu, regimul de impozitare pentru microîntreprinderi. Concret, plafonul minim de 25.000 de euro, de la care se poate opta pentru impozitul pe profit, va fi redus la 45.000 de lei (adică aproximativ 10.000 de euro), astfel că doar entitățile cu un capital social mai mic decât suma din urmă vor trebui să aplice impozitul pe veniturile microîntreprinderii. Măsura va fi valabilă și pentru contribuabilii deja înființați care își vor majora capitalul social cel puțin la nivelul de 45.000 de lei.

O altă modificare vizează înscrierea în Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI). Concret, contribuabilii care efectuează operațiuni intracomunitare nu vor mai avea obligaţia înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari (ROI), acesta urmând să fie eliminat din Codul fiscal. Reamintim că, în momentul de faţă, contribuabilii care intenționează să facă asemenea operațiuni (spre exemplu - livrările intracomunitare de bunuri sau prestările de servicii intracomunitare) sunt obligați să solicite înscrierea în ROI. În ceea ce priveşte impozitul pe profitul reinvestit, scutirea ar urma să aibă caracter permanent, cu condiţia ca profitul să fie investit, de exemplu, în echipamente tehnologice, calculatoare electronice, echipamente periferice, în programe informatice care sunt folosite în desfășurarea activității economice.

Proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal şi a Codului de procedură fiscală va introduce, în cazul agricultorilor, un regim special de TVA - care va fi opțional, astfel agricultorul având posibilitatea de a opta pentru regimul de TVA care îl avantajează în activitate - regimul special, redspectiv regimul normal de TVA. În fine, un alt punct aflat în atenţie este legat de crearea unui cadru legal care să permită băncilor cu care Ministerul Finanțelor are convenţii semnate  privind deschiderea contului tranzitoriu să încaseze orice taxă, impozit sau alte sume datorate instituțiilor publice și de la persoane fizice care nu sunt clienți ai băncii, utilizând astfel infrastructura bancară, care poate oferi servicii în acest sens, cu plata unui comision, și evitând astfel aglomerările la sediile unităților trezoreriei statului sau ale instituțiilor publice beneficiare”.