Aproximativ 22.000 de salariaţi ai sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice au participat luni, începând cu ora 8.30, la un protest spontan, ca reacţie la proiectul legii salarizării care, dacă ar intra în vigoare, ar urma să ducă la scăderea salariilor.

Potrivit Comunicatului Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe (FNSF), afiliată la Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex”, salariaţii din toate judeţele ţării susţin că proiectul legii salarizării duce la tăieri de salarii şi  cer Ministerului Finanţelor Publice şi Guvernului revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii. „În loc ca Guvernul României să plătească 35.000 de consultanţi fiscali nou angajaţi, cu salarii de 10.000 lei, dublu faţă de un salariat al sistemului Ministerului Finanţelor Publice, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariaţi responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiţie mai realistă, corectă şi cu efecte în timp, care ar duce la atragerea şi păstrarea personalului bine pregătit, care să poată face faţă noilor cerinţe în implementarea politicii fiscale”, se mai arată în comunicat.

Excepţie nu au făcut ieri nici lucrătorii din Finanţele bihorene, nemulţumiţi la rândul lor de modul în care a fost stabilită grila de salarizare, de pasivitatea autorităţilor în a găsi soluţii favorabile. Astfel că ieri, contribuabilii nu au mai putut intra în sediul Finanţelor, pentru a se achita de îndatoririle pe care le au, pentru a face plăţi, respectiv pentru a putea depune declaraţii, toţi fiind chemaţi în altă zi pentru a-şi putea rezolva problemele.  

La nivel central, FNSF precizează că salariaţii din Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile subordonate nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcţie care poate aduce venituri suplimentare. În aceste condiţii, revizuirea grilei de salarizare, practic aşezarea pe locul cuvenit a nivelului salariilor astfel încât să fie reflectată complexitatea și importanța activității Ministerului Finanțelor Publice și unităților subordonate (ANAF, Direcții generale regionale ale finanțelor publice, etc) sunt absolut necesare. Rămâne să vedem ce va urma.