Începând de ieri şi până pe 30 ianuarie a.c., când este convocat Consiliul Local Oradea, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli este în dezbatere publică.

Viceprimarul municipiului Oradea, Ovidiu Mureșan, şi directorul executiv al Direcției Economice, Eduard Florea, au susținut ieri o conferință de presă, în cadrul căreia au prezentat proiectul bugetului de venituri și cheltuieli al Municipiului Oradea pe anul 2014. Bugetul planificat este de 1 miliard de lei, faţă de planificarea de anul trecut care a fost de 756 milioane de lei (din care execuţia finală a fost de doar 650 milioane de lei). Faţă de nivelul realizat în 2013, bugetul estimat pe acest an e mai mare cu 59%. „Principiile de bază la fundamentarea bugetului sunt austeritate în privinţa cheltuielilor operaţionale, reorganizarea structurii de personal, limitarea cheltuielilor administrative, chirii, servicii etc; continuarea proiectelor de investiţii demarate anul trecut, respectiv asigurarea cotelor de finanţare pentru proiectele cu fonduri europene", a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan. Veniturile bugetului consolidat înregistrează o creştere faţă de valorile realizate în anul precedent de 37%, pe fondul planificării atragerii unor surse nerambursabile. De asemenea, excedentul anului trecut, de 14,5 milioane lei s-a raportat pe acest an. Acest excedent s-a înregistrat datorită amânării implementării unor proiecte cu finanaţare europeană, cum ar fi Complexul Wellnes Nymphaea din Ştrandul Municipal, Piaţa Unirii, Pasajul Vulturul Negru etc. La capitolul cheltuieli operaţionale s-a alocat suma de 559 milioane lei (54%), iar pentru investiţii s-a prevăzut suma de 477 milioane de lei (46%). Totodată, serviciul datoriei publice în anul 2014 este în creştere faţă de 2013, urmare a rambursării ratelor aferente creditelor contractate de la Dexia, BEI, BRD, Hypo Bank şi BCR, precum şi a contractării unor noi finanţări rambursabile pentru susţinerea cofinanţării proiectelor europene. Astfel, datoria publică va fi în acest an de 45 milioane de lei. Conform informaţiilor, sume majorate vor fi prevăzute la capitolul datorie publică, acţiuni sociale şi salubritate. La capitolul finanţări programe culturale, mediu, sport etc. s-a prevăzut suma de 1.350.00 lei.

Anul proiectelor europene

În ce priveşte sursele pentru investiţii, executivul orădean a stabilit că anul 2014 este „anul proiectelor europene", după ce anul trecut prea puţine proiecte s-au implementat. Astfel, din totalul sumelor alocate pentru investiţii, 46%, adică 219,4 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile, iar de la bugetul local se vor aloca pentru investiţii 63 milioane de lei (13%). "Primăria municipiului Oradea va continua și în 2014 obiectivele de investiții începute, precum refacerea Planului Urbanistic General al municipiului, finalizarea complexului multifuncțional cu parcaje supraetajate în zona Tribunalului Bihor, construirea stațiilor transbordare, lucrările de extindere rețele de apă și canalizare pe 10 străzi, lucrările la Şcolile nr. 16 și nr. 11, reabilitarea paramentului și reparație învelitori la Palatul Vulturul Negru din Oradea, precum și reabilitarea corpului J din Cetatea Oradea, dar vom avea și investiții noi, atât obiective corelate cu lucrări de investiții finanțate din fonduri europene, modernizare străzi în cartiere vechi, cât și obiective de investiții cu plata amânată în anii următori", a declarat, la finalul conferinței, directorul economic Eduard Florea. În ce priveşte obiectivele noi, acesta a precizat că nu există încă o listă exactă cu aceste obiective, ci doar a fost conturată o idee. „Noile investiţii ţin de lucrările în lucru. Dacă începem lucrările în Piaţa Unirii, normal că vom aloca bani şi pentru înlocuirea liniei de tramvai", a mai adăugat Eduard Florea.

Proiectul de buget se află în consultare publică, începând de ieri, astfel, până în data de 29 ianuarie 2014, se pot formula propuneri privitoare la acest material la Centrul de Informaţii cu Publicul din cadrul Primăriei Municipiului Oradea, în format electronic la adresa de email: primarie@oradea.ro sau prin fax la nr. 0259/437.544. Dezbaterea publică va avea loc în ultima săptămâna din luna ianuarie.