Simona Bodogai, lector dr. în cadrul Universității Oradea, s-a adresat ziarului Crișana, după ce cererea sa privind înființarea unei noi stații de autobuz pe traseul liniei 17 sau reînființarea fostei stații de lângă magazinul Crișul a primit aviz nefavorabil atât din partea Primăriei Oradea, cât și a conducerii OTL.

 

Concret, orădeanca solicită introducerea unei stații intermediare pe traseul Autobuzului nr.17, între stația de lângă Parcul Petofi și stația din fața sediului Poliției Rutiere (sau reînființarea fostei stații de lângă Magazinul Crișul), din cauza distanței mult prea mari dintre cele două stații existente în prezent, precum și din cauza numărului mare de călători care frecventează întreaga zonă. Este vorba de călători care au domiciliul sau rezidența în zonă, dar și persoane care se deplasează în mod curent în această zonă, angajații și vizitatorii diverselor instituții publice sau private din zona respectivă.

„Nu putem să înțelegem cum nu s-a găsit nicio variantă pentru înființarea unei stații intermediare între actuala stație de lângă Parcul Petofi și stația din fața sediului Poliției Rutiere! Distanța dintre cele două stații este de aproximativ 1,4 km. Pe aceeași linie 17, pe o distanță de 1,6 km, există două stații intermediare. Considerăm că este imperios necesară și cerem o stație intermediară în cazul de față”, se arată în solicitarea pe care Simona Bodogai a adresat-o Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Oradea. Orădeanca consideră că este anormal să se parcurgă aproape doi kilometri pe jos, fără a lua în considerare și problemele de sănătate motrică ale unora dintre orădeni.

Demersul cititoarei noastre nu este însă singular, în urmă cu câteva luni, pe 20 octombrie 2016, în cadrul Ședinței Consiliului Local, mai mulți cetățeni au solicitat reînființarea stației de autobuz din dreptul magazinului Crișul, considerând că scoaterea din acea „insuliță” a autobuzului în beneficiul taxiurilor a fost o greșeală. Reamintim faptul că, în paralel cu pietruirea piațetei și a trotuarului dinspre str. Nicolae Jiga (fosta Castanilor), Municipalitatea orădeană a cerut amenajarea a trei locuri de staționare pentru mașini folosite în regim taxi. Această decizie nu a fost una foarte inspirată, întrucât acea stație de autobuz a fost ideală nu numai pentru cei care lucrează în zonă, ci și pentru orădenii care au treabă la unitățile medicale din acea parte a orașului.

În răspunsul primit în data de 13.12.2016 din partea Primăriei Oradea (Direcția Tehnică, Compartimentul Transport Public Local), se menționează că: „Hotărârea Consiliului Local Oradea nr.74 din 28.02.2016, pentru desființarea stației de autobuz „Magazinul Crișul”, cuprinsă în traseul liniei de autobuz nr.17, a fost promovată la solicitarea SC Oradea Transport Local SA, în baza documentației depusă de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transregio. În document se face referire la adresa nr. 319724 din 11.12.2015, eliberată de SC Oradea Transport Local SA, în care sunt menționate motivele care au dus la desființarea stației respective: „Pe strada Republicii, pe sensul de deplasare dinspre Gara Centrală spre Gen. Magheru, stația de autobuz Magazinul Crișul este utilizată în mod incorect de către toate autobuzele care circulă pe aceeași direcție și care execută transport rutier de persoane prin curse ocazionale, curse regulate județene și curse regulate speciale locale și județene, lucru care generează blocaje în derularea traficului rutier și uneori chiar perturbarea circulației tramvaielor”. În aceste condiții, cu scopul fluidizării traficului, conducerea OTL a propus, la acea dată, spre analiză și avizare, desființarea stației de autobuz Magazinul Crișul, inclusiv a alveolei aferente și, pentru deservirea liniei de autobuz nr.17 din această zonă, mutarea stației Liceului de Artă de pe str. Parcul Petofi, cât mai aproape de intersecția cu str. Republicii.

Tot în adresa primită de Simona Bodogai, pe data de 13.12.2016, de la Primăria Oradea, se mai arată că: „Linia de transport nr.17 continuă să fie funcțională pe același traseu, cu posibilitate de coborâre (pentru sensul dinspre Cartierul Rogerius spre B-dul Magheru), pe strada Petofi Sandor. Vechea stație situată pe această stradă a fost translatată, conform solicitării SC OTL SA, spre intersecția cu strada Republicii, distanța dintre noul amplasament al stației liniei 17 și stația desființată (la intersecția str. Republicii cu str. Nicolae Jiga) fiind de cca 200 de metri.

Simona Bodogai s-a adresat ziarului Crișana, după ce în ședința Comisiei tehnice pe probleme de circulație și transport rutier, din data de 18 ianuarie 2017, s-a dat aviz nefavorabil pentru „înființarea unei noi stații de autobuz, pe traseul liniei de autobuz nr.17, pe sensul de deplasare spre Gara de Est, între Stația Liceul de Artă și stația Poliției Rutiere, pe B-dul Magheru, după intersecția cu strada George Enescu”.

„Suntem consternați să constatăm că necesitățile a 375 de oameni din zonă nu sunt luate în mod real în considerare. De la începutul lunii noiembrie 2016, când s-a depus prima cerere, au trecut trei luni de zile fără o soluție concretă la o problemă reală...”, conchide Simona Bodogai.