Patru clădiri situate în oglindă pe pietonalul orădean, care vor forma un careu al frumosului, vor fi reabilitate în următorii doi ani. Consiliul Local Oradea a aprobat în şedinţa de miercuri, 10 septembrie 2014, indicatorii tehnico-economici în vederea reabilitării unor clădiri care fac parte din ansamblul urban Centru Istoric Oradea.

Ieri, primarul Ilie Bolojan a anunţat că s-a ales un grup de patru clădiri care vor fi reabilitate cu prioritate. Aceste clădiri sunt amplasate la intersecţia pietonalului cu strada Mihai Eminescu: Palatul Stern, Palatul Apollo, Moskovits Miksa, respectiv imobilul fostei Case Naţionale, de pe Republicii nr. 13, care aparţine Episcopiei Ortodoxe a Oradiei. Indicatorii tehnico-economici pentru Palatul Stern au fost deja aprobaţi, urmând ca, zilele următoare, să fie postată în SEAP procedura de achiziţie a contractului de reabilitare. Valoarea investiţiei se ridică la 250.000 euro, lucrările urmând să înceapă în primăvara anului viitor. Miercuri, în şedinţa CLO, s-au aprobat indicatorii în vederea reabilitării faţadelor palatului Moskovits Miksa, din Parcul Traian nr. 2. Valoarea estimată a investiţiei este de 180.000 de euro, durata de realizare a investiţiei fiind de 18 luni. Licitaţia ar urma să se ţină în primăvara anului următor. Palatul Apollo are cea mai mare sumă prevăzută pentru reabilitare, de 540.00 de euro. Iar o ultimă clădire din acest perimetru este cea de pe Republicii nr.13, care se află în continuarea imobilului de pe Republicii nr. 11, reabilitat anterior, ambele aparţinând Episcopiei Ortodoxe a Oradiei. Lucrările care urmează să fie efectuate cuprind repararea faţadei, a acoperişului şi înlocuirea tâmplăriei.  În acest ultim caz, lucrările care se ridică la 670.619,40 lei, fără TVA, vor fi alocate în contul sumelor pe care Primăria Oradea trebuie să le asigure fiecărui cult.

„Proprietarii care nu vor fi de acord cu reabilitarea vor fi notificaţi că Primăria va trece la reabilitarea forţată, urmând să-şi recupereze banii de la acei proprietari care au refuzat aceste lucrări. La Palatul Moskovits Miksa avem acordul a 90%, doar pe unul sau doi proprietari nu i-am găsit, fiind plecaţi în străinătate. La Palatul Apollo, din 28 de proprietari doar jumătate au fost de acord cu această investiţie", a precizat primarul Oradiei, Ilie Bolojan. Angela Lupşea, preşedintele Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice a amintit că, la Palatul Apollo, s-a făcut un calcul estimativ, care va coborî după organizarea licitaţiei, care se ridică la 73 euro/lună, rată care va trebui plătită pe perioada a 60 de luni.