Executivul orădean a prezentat ieri direcţiile prioritare de acţiune pentru anul în curs. Pe lângă vechile proiecte, pentru acest an edilii orădeni au anunţat o amplă campanie de contorizare a scărilor de bloc, respectiv creearea unei reţele verzi în municipiu.

Tridentul conducător al Primăriei Oradea a prezentat direcţiile prioritare de acţiune pe anul în curs. Potrivit primarului Ilie Bolojan au fost identificate cinci priorităţi majore: implementarea proiectelor europene; susţinerea dezvoltării economice a oraşului; îmbunătăţirea serviciului de termoficare; servicii publice de calitate; respectiv crearea unei reţele verzi a oraşului. Viceprimarul Ovidiu Mureşan, care are în subordine Direcţia Economică, a amintit că principale preocupări pentru administraţie sunt crearea unei infrastructuri edilitare, predictibilitatea fiscală, dar şi obţinerea de noi spaţii pentru dezvoltarea de noi investiţii. „O prioritate este dezafectarea vechilor situri din zona Borş şi Decebal. Avem nevoie de noi zone disponibile pentru investiţii, atâta timp cât nu mai deţinem terenuri proprii în intravilan pentru dezvoltare", a explicat Ovidiu Mureşan. Un caz concret sunt cele 17 ha deţinute de Sinteza, unde, odată eliberate aceste suprafeţe, vor putea, în baza unui protocol, să beneficieze de aceleaşi facilităţi ca şi parcurile industriale. Celălalt viceprimar, Mircea Mălan, a reamintit că, în acest an, vor demara, proiecte cu finanţare nerambursabilă, în valoare de 100 milioane de euro: Piaţa Unirii, drumul expres, Aquaparcul, pasajele supraterane peste centură, grădina publică de pe Dealul Ciuperca, Piaţa Rogerius. De asemenea, viceprimarul Mălan şi-a exprimat speranţa că într-o lună se vor finaliza şi procedurile de licitaţie pentru achiziţia centralei termice, investiţie estimată la 54 de milioane de euro.  Un alt proiect major priveşte contorizarea integrală, până la finele anului 2015, montarea de contoare pentru separarea scărilor de bloc, asigurarea de citire automată a contoarelor, repunerea în funcțiune a separatoarelor de la electrocentrale și realizarea unei contorizări la limita sursă-rețele. Costurile s-ar ridica la 1,5-2 milioane euro, plus TVA, şi se va asigura printr-un credit furnizor.

Mai multe parcuri şi locuri de joacă

La finalul conferinței, primarul Ilie Bolojan a prezentat rețeaua verde a orașului, care va fi de fapt o rețea de parcuri legate între ele cu piste de biciclete sau alei pietonale. Pentru realizarea acestei rețele verzi, în următorii doi ani, vor fi create 24 hectare de spaţii verzi.

„Practic, vom avea o reţea de parcuri şi locuri de joacă, cele două coridoare verzi de-a lungul Crişului Repede si Peţei vor fi conectate între ele prin alei continue şi atractive, în aşa fel încât cetăţenii să se poată deplasa dintr-o parte în alta a oraşului confortabil, exclusiv pe jos sau pe bicicletă", a precizat Ilie Bolojan. Amenajarea unor parcuri noi în oraş, pe terenuri degradate sau pe terenul unor cimitire abandonate a început încă din anii trecuţi. Parcul Seleuş de pe amplasamentul fostului cimitir şi parcul Mihai Viteazul din fostul cimitir Olosig au însemnat 7 ha de parcuri noi şi eliminarea unor zone insalubre din oraş. Parcul din zona Salca - Lotus a fost realizat în proporţie de 60% anul trecut şi va fi gata anul acesta. Vom avea în această primă etapă 3,4 ha de zonă verde, spaţiile verzi urmând să fie extinse în etapa următoare. Parcul Padişului a fost refăcut în totalitate, iar în cartierul Ioşia, pe strada Haţegului, a fost amenajată o nouă zonă verde de 0,2 ha. În prezent, municipalitarea lucrează la finalizarea planificării zonelor verzi. O echipă de planificare a identificat zonele din oraş care au un deficit de spaţii verzi sau locuri de joacă. În cartierele respective vor fi căutate suprafeţe de teren, de preferinţă deţinute de oraş, sau care pot fi preluate gratuit, pe care urmează să fie amenajate parcuri. Componentele reţelei verzi a oraşului vor fi: parcurile mari (de peste 3 ha), parcurile de cartier, coridoarele verzi de-a lungul Crişului şi Peţei, aleele şi pistele de biciclete, locurile de joacă, precum şi terenurile care urmează să fie împădurite. În următorii doi ani, vor fi amenajate în Oradea două parcuri mari în afara celor existente. Parcul de pe dealul Ciuperca, finanţat din fonduri europene, va avea o suprafaţă de aproape 4 ha, iar cel din zona Peţei - str. Meiului va ajunge la o suprafaţă de peste 5 ha. De asemenea, în şanţul cetăţii se va reamenaja suprafaţa dinspre str. Griviţei, extinzându-se zona verde reabilitată. Neavând în toate cartierele spaţii verzi suficiente, spaţiile libere care au mai rămas ale oraşului vor fi folosite ca viitoare locaţii pentru parcuri. În următorii doi ani, se vor amenaja parcuri şi terenuri de sport în zone care azi sunt abandonate sau în fază de degradare: Xenopol - Oneştilor; Barcăului I - Barcăului II; Zona Taberi Geza - Barcăului (spre Densuşeanu); zona fostului poligon - Octavian Goga - Calea Aradului; parcul din spatele grădiniţei din Oncea; Zona Tokai -  strada Sankt Peterburg; zona parc Salca - Strada Meiului.