Una dintre echipele de montatori italieni a început săptămâna trecută montarea elementelor primei fântâni arteziene, din cele patru care vor fi amplasate în Piața Unirii.

Primele piese au sosit pe șantierul din Piața Unirii la începutul lunii octombrie din Italia și urmează să fie montate în următoarele săptămâni. Lucrările de asamblare vor dura aproape două luni. La final, orădenii vor avea una dintre cele mai frumoase piețe din România, se arată într-un comunicat al municipalităţii.

„Fiecare fântână arteziană este realizată din elemente de piatră masivă, cu beton pe dinăuntru. Montarea unei fântâni presupune mare atenție, deoarece fiecare fântână este compusă dintr-un număr de aproximativ 100 de elemente, care vin montate în poziția finală element cu element și fixate definitiv prin injectare de beton în interiorul structurii fântânii. Pentru realizarea fântânii s-a construit un șablon cu atâtea elemente câte are o fântână, iar în locul șablonului se montează piatră cu piatră, urmând ca la final, precum elementele unui puzzle, să se realizeze fântâna arteziană. Lucrările de montare a unei fântâni durează aproximativ 2-3 săptămâni", a declarat Ioan Maghiar, responsabilul de proiect din partea Primăriei Oradea. Cele patru fântâni vor mobila platoul oval din faţa Palatului Vulturul Negru. Lucrările sunt efectuate de către asocierea de firme Drumuri Orășenești SA, SC Electro Construct Sildac SRL, Porfido Edarte Conzortio Stabile, Europorfidi SPA, SC Insanrisa SRL și SC Gardener SRL, ele fiind demarate în luna februarie 2015. Termenul de finalizare a lucrărilor este 31 decembrie 2015.