Un prim corp de clădire reabilitat din Complexul Vulturul Negru începe să se întrezărească odată cu coborârea schelelor. Restauratorii lucrau, ieri, la finisarea elementelor ornamentale din ceramică şi la primele două basoreliefuri de pe faţadă.

Primăria municipiului Oradea a finalizat, în luna noiembrie 2013, procedura de licitație cu privire la reabilitarea Palatului Vulturul Negru, la care a participat o singură firmă, SC Constructorul Sălard S.R.L, a cărei ofertă a întrunit criteriile de atribuire, fiind declarată câștigătoare. Lucrările de reabilitare a faţadelor exterioare cuprind două tronsoane: tronsonul către strada Independenţei şi tronsonul spre Piaţa Unirii. În cursul lunii februarie a acestui an, cele două corpuri, C şi D, de pe strada Independenţei au început să fie îmbrăcate în schele, fiind dat semnalul pentru începerea lucrărilor de reabilitare şi restaurare. De câteva zile, corpul D a început să-şi arate splendoarea, odată cu coborârea primului şir de schele. Odată date plasele şi schelele, faţada se oferă trecătorului într-o nuanţă de cafeniu, cu noi ornamente de ceramică complet restaurate, la care a lucrat o echipă de zece restauratori din Târgul Mureş. Pentru prima etapă, s-a decopertat tencuiala veche, s-a retencuit cu tencuială nobilă, apoi s-a trecut la restaurarea tuturor elementelor de ceramică. „Este o ceramică Zsonaz de 100 de ani", ne-a precizat Torzso Tibor, şef punct de lucru. De asemenea, s-au schimbat toate elementele de tinichigerie şi s-au montat lămpi pentru iluminatul ornamental. Alte elemente de fineţe sunt cele opt bucăţi de basoreliefuri, care fiecare reprezintă câte o scenă de dans sau muzică. Dacă la corpul D lucrările sunt finalizate în proporţie de 98%, la corpul C s-a ajuns la 70%, urmând ca, până în luna august, să se dea cu culoare faţada şi să se termine finisajele. În curtea interioară, la corpul E trebuie înlocuită şarpanta. În ce priveşte corpul B, cel dinspre Piaţa Unirii, abia acum s-a început montarea schelelor.

„Aici sunt mai multe ornamente de ceramică. De asemenea, avem şi turnul. E mai mult de lucru", a mai precizat Torzso Tibor.

Valoarea lucrărilor se ridică la 6.427.157 lei, fără TVA. Palatul Vulturul Negru, în stil secession, este opera arhitecţilor Komor Marcell şi Jakab Dezso. Construcţia sa, pe vechiul amplasament al Hanului „Vulturul Negru", demarează în anul 1907, sub conducerea inginerului constructor Sztarill Ferenc, iar în luna decembrie 1908, construcţia era finalizată.