Potrivit noilor promisiuni, pasajul peste calea ferată în zona Metro ar trebui să devină funcţional în cursul lunii septembrie. Totodată, în două săptămâni vor demara şi lucrările la alte două pasaje peste centură, în zona Ciheiului şi Nojoridului.

La data la care lucrările ar fi trebuit finalizate, reprezenzanţii în teritoriu ai Companiei Naționale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale au anunţat prelungirea termenului de predare cu încă nouă luni, invocându-se tergiversări legate de exproprierea unor terenuri. Compania Națională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a predat, în aprilie 2013, constructorului, SC ARL SA - Cluj-Napoca, amplasamentul pentru lucrarea "Pasaj suprateran peste Calea Ferată". Lucrarea constă în continuarea şoselei de centură peste calea ferată, în zona CET II, asigurându-se astfel ieşirea spre Oşorhei, în DN1/E60, pe legătura Oradea-Cluj. Valoarea investiţiei se ridică la 14,5 milioane lei, fără TVA. Investiţia presupune realizarea unui tronson nou de drum, cu o lungime de 1,78 km. Noul drum ocolitor va scoate traficul greu din oraş, mai ales din zona Căii Clujului-Dragoş Vodă. În zona Metro a fost finalizat sensul giratoriu, au fost executate bretele de acces pe pod, iar suprastructura traversării e deja realizată. Ieri, prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, împreună cu reprezentanţii în teritoriu ai CNADNR, au prezentat stadiul lucrărilor.

„Această nouă investiţie va elibera traficul de pe centură. Este o investiţie realizată de Guvernul României, care va fi finalizată în acest an", a explicat Claudiu Pop. Conform managerului de proiect, Ioan Berche, deşi contractul de execuţie s-a prelungit cu nouă luni, până în ianuarie 2016, circulaţia rutieră pe acest tronson se va putea face mult mai repede. „Contractul de lucrări a trebuit prelungit cu nouă luni datorită unor probleme legate de exproprierile la intersecţia cu DN1. Termenul de finalizare este 31 ianuarie 2016, însă, în septembrie, sperăm să finalizăm lucrările", a subliniat Ioan Berche.

Prefectul Claudiu Pop a mai anunţat demararea a încă două lucrări din banii Guvernului, pasajele de pe centura Oradiei, de la Cihei şi Nojorid. La ambele amplasamente au început organizările de şantier, iar în două săptămâni ar trebui să şi înceapă lucrările. Termenul de finalizare la cele două pasaje este 11 noiembrie 2016. Pasajul de pe Ciheiului este executat de firma PORR. Valoarea investiţiei se ridică la 19, 4 milioane de lei. În schimb, cel de pe Nojoridului costă 7,7 milioane de lei şi va fi executat de firma Freyrom.