Finalizate sau în curs de finalizare, marile investiții din fonduri europene vor da în continuare bătăi de cap administrației locale în privinţa administrării şi funcţionării lor. Deocamdată nu se știe cine va administra şi cum va funcționa Aquaparcul, iar propunerea de mutare a Muzeului Țării Crișurilor în Cetatea Oradea este readusă în dezbatere. Guvernul a primit şi el o listă cu investiţiile care trebuie sprijinite.

La final de an, primarul Ilie Bolojan a prezentat „restanțele" anului trecut, respectiv proiectele care se află pe agenda de lucru a municipalității orădene. Unul dintre cele mai importante proiecte care nu a fost încheiat la termen este punerea în funcțiune a noii centrale pe gaz de la CET. Noua instalație ar fi trebuit pusă în funcțiune la începerea sezonului rece, însă primarul Ilie Bolojan a anunțat că noul sistem va fi complet funcțional abia în martie.

„Am finalizat racordul la rețeaua de gaz a Transgex, luni (azi-n.r.) vom recepționa lucrarea, iar prin hotărâre de Consiliu Local vom preda rețelele Transgex. Totodată, la finele aceste luni vom intra în probe cu primul cazan de apă fierbinte, apoi în a doua parte a lunii februarie cu al doilea cazan cu apă, iar în martie vom testa turbina cu cazan recuperator. Estimăm că în luna martie să trecem la noua centrală", a anunțat Ilie Bolojan.

O a doua mare lucrare în întârziere este Aquaparcul, acolo unde lucrările trebuiau încheiate la finele anului 2015, noul termen asumat fiind începutul lunii mai. În plus, până atunci trebuie rezolvată problema administrării acestui complex. „Potrivit strategiei de administrare Administrația Domeniului Public Oradea trebuie să administreze aceste activ. Însă se pune problema dacă, în condiții de concurență globală, ADP Oradea e capabilă să administreze Aquaparcul", a remarcat Ilie Bolojan. În plus, mai trebuie rezolvată problema accesului la noul ștrand. Astfel se va expropria imobilul aflat vizavi de Aquaparc și se va amenaja un sens giratoriu sub pasajul CFR. Însă toate acestea, cu siguranță nu vor fi finalizate la data la care se va deschide Aquaparcul.

Revitalizarea Cetăţii Oradea

De curând inaugurată, Cetatea Oradea nu prea are viață, turiștii neavând ce anume vizita aici, cu excepția unor spații deschise temporar, Lapidariumul și memorialul dedicat represiunii și rezistenței anticomuniste în Bihor, situat în Corpul K. În aceste condiții, primarul Ilie Bolojan repune pe tapet problema mutării în Cetatea Oradea a Muzeului Țării Crișurilor. „Dorim să revizuim ideea mutării în Cetate a Muzeului Țării Crișurilor", a subliniat primarul Oradiei.

În ce privește proiectele viitoare, Ilie Bolojan anunță că se va modifica caietul de sarcini privind licitarea celor două loturi neatribuite de pe strada Ceyrat pentru construirea unui ansamblu rezidențial. Din cele șase loturi licitate, patru au fost atribuite societății care a realizat Cartierul Prima, respectiv firmei Madrugan. Lucrările la noile blocuri ar trebui să înceapă în toamna acestui an. Pe lista de lucrări ce trebuie finalizate în acest an se află și Palatul Vulturul Negru, Palatul Poynar din Piața Ferdinand, respectiv cele patru clădiri de la intersecția Republicii cu strada Mihai Eminescu, Palatul Stern,  Moskovits  - Miska, imobilul fostei Asociaţii Casa Naţională, respectiv Apollo (în acest caz lucrările s-ar întinde pe doi ani). De asemenea, în acest an vor începe lucrările la fațada Casei Adorjan, respectiv a Filarmonicii de Stat din Oradea. De asemenea, în acest an sunt programate lucrările de la piațeta din fața Magazinului Crișul, respectiv extinderea pietonalului până la Corso. În zona centrală, se are în vedere reabilitarea fie a Pieței Ferdinand, fie transformarea în pietonală a străzii Vasile Alecsandri, fie amenajarea malului stâng de la Podul Fedinand spre Centrul de Calcul. În ce privește parcarea de pe Independenței, aceasta va fi gata dacă nu la toamnă, la primăvară. Aici existând încă o provocare legată de partea terană, care arhitectonic ar trebui corelată cu Piața Unirii.

Parcul Industrial de pe Ogorului, din zona Tancodromului trebuie să fie și el populat. De această dată, aici se vor construi hale, iar acestea vor fi vândute sau închiriate. În ce privește Parcul Industrial I, de pe Borșului, aici se gândește și construirea unui centru de servicii pentru cei 5.000 de angajați, care să adăpostească o grădiniță, o zonă de alimentație publică, de servicii bancare etc. În ce privește infrastructura rutieră, în acest an se va construi pasajul subteran din Oncea, respectiv se va amenaja pe terenul de sport al CFR, la ieșirea de sub viitorul pasaj, a unui teren de joacă pentru copii. Pe lista Direcției Tehnice se află asfaltarea a 27 de străzi, 20 în Ioșia, 4 în Velența, respectiv 3 în Nufărul.

O listă pentru Guvern

O altă listă lungă cu proiecte ale municipalității așteaptă sprijin de la Guvernul României în vederea implementării lor pe raza orașului. Blocurile ANL de pe Calea Aradului nu mai au constructor. Contractul a fost reziliat,  urmând să se refacă cantitățile, iar licitația va fi reluată luna viitoare. În plus, se dorește construirea unui bloc de apartamente în curtea Spitalului Municipal, pentru rezidenți. Sala polivalentă de pe strada Ogorului cu o capacitate de 5.000 de locuri, este în atenția instituțiilor centrale. Primarul Ilie Bolojan se arată optimist și crede că în toamnă ar putea demara lucrările, în plus acesta a anunțat că, în zonă, trebuie amenajat un pasaj peste drumul de centură, la ieșirea de pe strada Universității. În ce privește transportul, primarul Oradiei consideră că se impune realizarea unei legături cu viitoarea Autostradă Borș-Brașov, această legătură urmând să se realizeze de la girația cu Sîntandreiului până la Biharia. De asemenea, în această zonă de vest a ţării se impune electrificarea liniei de cale ferată.