Doi fraţi din Sighetu Marmaţiei au reuşit să devină proprietari pe o suprafaţă de 475 mp ocupată de un bloc de locuinţe, spaţii verzi şi locuri de parcare, pe str. Constantin Brâncuşi din Oradea. Aceştia au cerut înapoi ceea ce le-a aparţinut bunicilor săi, obligaţi pe vremea comunismului să doneze Statului Român casa în care locuiau, fără a primi un echivalent în schimb. Cerere acceptată de Tribunalul Bihor, care i-a făcut proprietari pe Dragoş Sebastian Vălean şi pe fratele său, în calitate de moştenitori, pe ceea ce se credea a fi domeniu public.

Locuri de parcare private

Locatarii unui bloc de locuinţe de pe str. Constantin Brâncuşi nr. 6 s-au trezit peste noapte cu afişe lipite pe uşile de la intrarea în imobil, prin intermediul căruia erau anunţaţi că, dacă vor să-şi mai parcheze maşinile în faţa blocului, trebuie să plătească lunar suma de 9 lei sau chiar au posibilitatea să cumpere locurile de parcare de la noul proprietar al spaţiului respectiv, Dragoş Sebastian Vălean, din Sighetu Marmaţiei, proprietar în indiviziune cu fratele său pe 475 mp ocupaţi de blocul de locuinţe, precum şi de spaţii verzi sau destinate parcării autoturismelor. Dreptul de proprietate asupra terenului a fost obţinut de cei doi fraţi din Sighetu Marmaţiei printr-o sentinţă a Tribunalului Bihor din 2007, prin intermediul căreia a fost declarată nulă Convenţia de Donaţie încheiată în 26 iulie 1978 între bunicii celor doi, Sferle Floare şi Sferle Petru, în calitate de donatori, şi Statul Român, în calitate de donatar. "În anul 1938, bunicii mei au cumpărat un teren în Olosigul Orăzii, cum se numea atunci. Pe acel teren au construit o casă, în suprafaţă de 475 mp. În anul 1978, în perioada comunismului, au fost obligaţi să doneze casa şi terenul Sfatului Popular din Oradea şi au primit în schimb, dovedit, de altfel, prin actul de donaţie, doar materialele rezultate în urma demolării, nu un alt teren, aşa cum ar fi fost normal. Doi ani mai târziu, în anul 1980, casa a fost demolată şi pe acel teren s-a construit un bloc. Bunicii mei au fost traumatizaţi de ceea ce s-a întâmplat, motiv pentru care nici nu au mai vrut să rămână la Oradea, stabilindu-se la Sighetu Marmaţiei, de aici fiind de loc şi tatăl meu", ne relatează Dragoş Sebastian Vălean. Din dorinţa de a le face oarecum dreptate bunicilor lor, cei doi nepoţi au început, în urmă cu câţiva ani, demersurile în acest sens. Iniţial au depus o cerere în baza Legii 18/1991 respinsă însă de Comisia locală de aplicare a legii respective. Neacceptând acest refuz, Vălean a depus o acţiune la Judecătoria Oradea, prin intermediul căreia solicita anularea actului de donaţie şi repunerea în drepturile anterioare, respinsă de această instanţă, admisă însă de Tribunalul Bihor în 2007. Odată rămasă sentinţa irevocabilă şi profitând de faptul că Statul, prin Consiliul Municipiului Oradea, aşa cum se numea atunci, nu a operat transferul de proprietate la Cartea Funciară, Dragoş Sebastian Vălean, împreună cu fratele său Cosmin Emilian Vălean, şi-au intabulat dreptul de proprietate, cu titlu de moştenire, dobândit prin succesiune, deţinând extras de carte funciară eliberat de Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Oradea.

Schimb de terenuri sau... chirie

Deveniţi proprietari ai suprafeţei respective, fraţii Vălean au început demersurile către Primăria Oradea, expediind adrese peste adrese prin intermediul cărora solicitau, iniţial, plata unei chirii lunare în valoare de 1 euro/mp pe lună, apoi un schimb de terenuri de aceeaşi categorie de folosinţă şi destinaţie. Cum niciuna dintre variante nu a fost agreată de muncipalitate, pe motiv de ilegalitate, cei doi moştenitori au comunicat Primăriei că se văd nevoiţi să ceară chirie de la proprietarii blocului de locuinţe de pe str. Constantin Brâncuşi. "Ori municipiul Oradea acceptă un schimb de terenuri, având în vedere şi faptul că suprafaţa este mică, ori plăteşte o chirie de 1 euro pe mp, lunar, pentru terenul pe care îl foloseşte fără să fie proprietar. În caz contrar, vom cere chirie de la toţi proprietarii care locuiesc în acel bloc, care, cel mai probabil, vor chema în garanţie municipiul Oradea, care le-a vândut nişte apartamente într-un bloc fără să le vândă şi terenul de sub bloc, teren care se află în proprietatea altor persoane", se arată în una dintre multiplele cereri expediate pe adresa Primăriei. Interesant este faptul că şi dacă nu li s-a recunoscut calitatea de proprietari, celor doi fraţi li se încasează anual impozit pe teren. În aceste condiţii, Vălean se întreabă: "Dacă Primăria spune că nu eu sunt în posesia terenului înscris în CF nr. 152044 Oradea sub nr. Cadastral 4817/36, atunci cine are posesia acelui teren? Ce documente care îi poate atesta calitatea de proprietar deţine Primăria Oradea?".

Un teren care "circulă" în mai multe CF-uri?!

"Speţa" Vălean nu este una simplă nici pentru Administraţia Imobiliară  Oradea (AIO), în "curtea" căreia stă sau a fost plasată competenţa soluţionării acestei stări de fapt. Într-un răspuns la o cerere de informaţii publice ni s-a comunicat: "Potrivit înscrierilor de sub B3 şi B4 din Cartea funciară, nr. 152044 Oradea, d-nii Vălean Cosmin Emilian şi Vălean Dragoş Sebastian sunt proprietarii suprafeţei de 475 mp teren şi ai casei notate pe nr. Topo 4817/36. În fapt, casa nu există, iar terenul este ocupat de blocul de locuinţe B28, situat în Oradea, str. C. Brâncuşi, nr. 6, respectiv spaţiile verzi notate în CF, nr. 153487 şi nr. 8797. Conform înscrierilor de sub B1-16 din CF nr. 153487 Oradea, Statul Român este proprietarul suprafeţei de 680 mp teren cu nr. Topo 4817/64, iar blocul de locuinţe B28, situat în Oradea, str. C. Brâncuşi, nr. 6, este în proprietatea deţinătorilor apartamentelor. De asemenea, potrivit AIO, în înscrierile de sub B6, B7 din CF nr. 8797 Oradea, Statul este proprietar al suprafeţei de 2476,80 mp cu nr. Topo 4817/66, în baza Decretului nr. 363/1978 a Autorizaţiei Consiliului Popular al mun. Oradea nr. 19/1986 şi a schiţei de dezmembrare de la dosarul încheierii CF nr. 4532 din 17.01.1986". Aşadar, este lesne de observat că mai multe cărţi funciare au ca obiect acelaşi teritoriu din Oradea, ceea ce nu se poate explica altfel decât prin conducerea greşită a unora dintre acestea, părere împărtăşită şi de conducerea AIO.

Schiţe şi încheieri de carte funciară dispărute

Lucrurile s-au precipitat mai ales în ultima perioadă, după ce, îngrijorată de situaţie în urma afişelor lipite de Vălean şi de faptul că unii dintre locatari începeau să achite suma cerută pentru locurile de parcare, conducerea Asociaţiei de proprietari nr. 144 C. Brâncuşi a solicitat o intervenţie din partea instituţiei. "Administraţia Imobiliară Oradea nu are calitatea şi competenţa reparării acestui vid legislativ, dar a participat şi participă la indentificarea unor soluţii legale. În acest sens, a purtat o corespondenţă îndelungată cu dl. Vălean Dragoş-Sebastian, care de fiecare dată a solicitat luarea unor măsuri fără acoperire legală, evitând orice discuţie cu privire la respectarea prevederilor legii speciale care guvernează speţa dată (Legea 10/2001). Neputându-ne substitui d-lui Vălean în vederea iniţierii procedurii de revendicare în condiţiile legii speciale, nu avem altă posibilitate decât să conlucrăm cu persoanele afectate de demersul domnilor Vălean şi cu Direcţia Juridică din cadrul Primăriei Municipiului Oradea în vederea deschiderii unei acţiuni în instanţă prin care să se constate că suprafaţa de 475 mp teren, înscrisă în CF 152044 Oradea, circulă şi în CF 153487 şi 8797 Oradea", ne declară conducerea AIO. Pentru întocmirea dosarului cauzei este necesară, însă, obţinerea unor documente de la arhiva OCPI Bihor, demersuri care au fost întreprinse, însă, conform AIO, până la această dată, nu au fost găsite schiţele de dezmembrare şi încheierile de carte funciară, cu documentele anexe, care au ca obiect intabularea blocului de locuinţe B28. "Aşteptăm să ni se comunice oficial că sunt dispărute, respectiv modul în care acestea pot fi reconstituite", se precizează în răspunsul la cererea de informaţii publice.

Proprietari fără... drept

Concluzia ce se desprinde din informaţiile furnizate de Administraţia Imobiliară Oradea este aceea că fraţii Vălean ar avea obligaţia să uzeze de prevederile Legii 10/2001 prin efectele căreia imobilele donate Statului Român pot fi restituite vechilor proprietari dacă sunt libere şi nu sunt afectate de reţele sau lucrări de utilitate publică sau pot fi acordate măsuri reparatorii. "Cu ocazia soluţionării dosarului civil respectiv, instanţa nu a cercetat, nu a analizat probe şi nu s-a pronunţat cu privire la situaţia de fapt a imobilului. Ca urmare, în opinia noastră, potrivit situaţiei de carte funciară, petentul este proprietar tabular fără a parcurge procedura instituită prin Legea nr. 10/2001", mai precizează conducerea AIO. Până la urmă, se pare că cei care trebuie să ia măsuri pentru remedierea situaţiei sunt proprietarii apartamentelor din blocul C28, care, potrivit recomandărilor AIO, în baza prevederilor art. 36 din Legea 18/1991, pot solicita şi obţine, prin Ordinul prefectului, dreptul de proprietate asupra terenului intabulat în cărţile funciare individuale. De asemenea, pentru stoparea unos astfel de situaţii, AIO menţionează că o variantă ar fi o acţiune în instanţă în care Primăria Oradea să fie doar parte în reprezentarea Statului Român împreună cu proprietarii apartamentelor din blocul de locuinţe.