Administraţia Imobiliară Oradea se pregăteşte să ia cu asalt unităţile şcolare din municipiu, în vederea finalizării, până pe 15 septembrie, a lucrărilor de întreţinere necesare a fi efectuate în aceste spaţii educative. 

Anul acesta, de la bugetul local s-a alocat suma de 1,8 milioane lei pentru capitolul de lucrări de investiţii la unităţile de învăţământ de pe raza municipiului. Suma este mai mică decât anul trecut când s-au cheltuit 1,9 milioane lei, însă se speră că o nouă rectificare bugetară va aduce şi o suplimentare de fonduri. Viceprimarul Huszar Istvan a prezentat ieri unităţile de învăţământ cuprinse în acest an pe lista de reparaţii curente.

„Scăderea bugetului pe acest capitol se justifică prin faptul că lucrările de mentenanţă sunt mai puţine decât lucrările capitale. Totuşi avem unităţi de învăţământ în care de peste zece ani nu s-a făcut nimic", a precizat Huszar Istvan. Au fost deja contractate lucrări la trei şcoli. Astfel, la Liceul German „Friedrich Schiller" se derulează două contracte: unul de amenajare a unei biblioteci, respectiv zugrăveli la coridoarele unui corp de clădire din Piaţa Cazărmii. Valoarea investiţiilor depăşeşte 110.000 lei. De asemenea, la Şcoala Generală „Dimitrie Cantemir" sunt în lucru amenajări interioare, iar la CN „Mihai Eminescu" au fost zugrăvite coridoarele. Alte 15 unităţi şcolare urmează în această vară să se bucure de o serie de lucrări de întreţinere: Grădiniţa nr. 23, nr. 27, nr. 28, nr. 34, nr. 37, nr. 53, nr. 54, Şcolile „Ioan Slavici" şi „Szacsvay Imre", Liceele „Onisifor Ghibu", „Aurel Lazăr", „Baptist Emanuel", respectiv Colegiile „Iosif Vulcan", „Mihai Viteazul" şi Sanitar. Cele mai mari sume au fost direcţionate către Liceul Teologic „Baptist Emanuel". Aici a fost alocată suma de  167.869 lei pentru refacere finisaje şi înlocuirea instalaţiei sanitare. De asemenea, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", s-au alocat 154.146 lei pentru înlocuirea ferestrelor şi uşilor de la coridoarele corpului de clădire vechi al liceului. Potrivit directorului adjunct AIO, Tunde Benyovszky, lucrările vor fi finalizate până la începerea noului an şcolar.

Panouri fotovoltaice pe grădiniţă

O investiţie aparte, care are loc pentru prima dată în Oradea la o instituţie de învăţământ, va fi cea de la Grădiniţa nr. 56, de pe Liszt Ferenc, unde se vor monta 60 de panouri fotovoltaice. „Pe acoperişul imobilului, se va monta un sistem fotovoltaic format din 60 de panouri fotovoltaice cu o putere nominală de minimum 245 W/panou. În cazul în care acest proiect pilot va fi considerat o reuşită, în limita posibilităţilor şi a bugetului instituţiei, se vor lua în analiză, implementarea de panouri fotovoltaice la mai multe unităţi de învăţământ din municipiu", a declarat viceprimarul Oradiei. Valoarea investiţiei se ridică la 119.000 lei. Energia electrică anuală produsă de panouri va asigura consumul de energie electrică la Grădiniţa 56 şi un surplus cu care se va putea compensa consumul altor unităţi de învăţământ. În baza estimării realizate, s-a constatat că producţia anuală minimă de energie estimată la Grădiniţa nr. 56 va fi de 14 MW, sistemul amortizându-se în mai puţin de 7 ani.