Chiar dacă școala s-a terminat oficial, până în 15 iulie porțile Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea sunt deschise copiilor care participă zilnic, între orele 9.00-12.00, la cea de-a IV-a ediție a Programului „Școala de vară. Acțiunea are loc în cadrul proiectului CAERI Vacanța altfel - Școala de vară, care a culminat marți, 12 iulie, cu faza interjudeteană a concursului cu același nume. Jurizarea lucrărilor a început la ora 10.00, din juriu făcând parte membri ai IȘJ Bihor, Palatului Copiilor, Consiliului Județean, Asociației CES, CȘEI Nr.1 Oradea și ai Liceului de Arte. 

 

În perioada 27 iunie-15 iulie 2016, la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr.1 din Oradea, se desfăşoară a patra ediţie a Programului „Școala de vară”, care este coordonat de cadre didactice ale institutiei şi de profesori voluntari din cadrul  Asociației CES - Colaborăm Educăm Sprijinim.

Proiectul se desfășoară în perioada ianuarie-septembrie 2016, având ca activități propuse concursuri derulate pe patru secțiuni - cântec, poezie, eseu și creație artistică - și trei etape - locală, judeteană și interjudețeană.

Concursul se adresează elevilor din învățământul special, învățământul special integrat și elevilor din învățământul de masă, dorindu-se valorizarea potențialului creativ al fiecăruia.

Activitatea principală a proiectului se desfășoară în lunile iunie-iulie 2016, la sediul CȘEI Nr. 1 Oradea. Pe o perioadă de trei săptămâni din vacanța de vară, se derulază activități recreative în cadrul unor ateliere ecologice, ateriere de muzică, dans, mișcare, arte plastice și decorative. Cu acest prilej, copiii cu CES de la CSEI Nr.1 Oradea au posibilitatea să interacţioneze cu alți copii cu deficienţe mai puţin severe integraţi în şcoli de masă din instituțiile partenere și cu un număr de copii fără cerințe educative speciale din grădinițe. Coordonatoare de proiect sunt Carmen Ilisie, directorul CȘEI Nr. 1 Oradea, și Elena Erdeli, director adjunct.

„În perioada derulării proiectului, fiecare instituţie parteneră în proiect a realizat, la alegere, o machetă/colaj/pictură/ cântec/poezie, cu tema Vacanţa altfel - Şcoala de vară. Cele mai reuşite lucrări selecţionate şi câştigătoare, la etapa locală, locurile I, II şi III, de la fiecare instituţie participantă la proiect, au intrat în competiţia interjudeţeană, alături de lucrările primite de la toţi partenerii noştri. Lucrările sunt jurizate separat pentru învățământul special și învățământul de masă, pe grupe de nivel: preșcolar, primar, gimnazial”, ne-a declarat Carmen Ilisie, directorul CȘEI Nr. 1 Oradea.

„Scopul programului constă în implementarea unor activităţi extracurriculare în vederea cultivării imaginației, stimulării creativităţii şi dezvoltării funcţiilor cognitive la elevii cu cerinţe educative speciale (CES), și nu numai, din instituţiile partenere prin utilizarea unor tehnici de mediere artistică”, a precizat Elena Erdeli, directorul adjunct al școlii.

În cadrul activităţilor, copiii cu CES din şcoala specială au avut posibilitatea să interacţioneze cu colegii lor cu deficienţe mai puţin severe integraţi în şcoli de masă şi cu alţi copii aflaţi în normalitate.