Centrul de Documentare şi Informare al Şcolii Gimnaziale „Miron Pompiliu” Ştei a fost vineri, 20 ianuarie 2017, gazda unui eveniment dedicată zilei de 24 ianuarie, intitulat „Unirea, un fapt împlinit!”

 

Împlinirea a 158 de ani de la realizarea unirii celei mici a fost marcată printr-o activitate instructiv-educativă, care a ţinut o oră. În deschidere, profesoara de istorie Ştefana Mihuţa a reiterat câteva dintre momentele care au contribuit la unirea Principatelor din 1859. Prezentarea a fost făcută într-o manieră atractivă sub forma unui material power-point, realizat de echipa CDI. Această pagină de istorie a fost reîntregită de un material (sub forma unor planşe) realizat şi prezenat de elevele clasei a VIII-a C, Ştefania Zele, Bianca Baciu, Ioana Fofiu şi Vanessa Cordea.

A urmat apoi grupul vocal al şcolii, format din Elena Şerban, Carina Anton şi Vanessa Guler, care a interpretat cântecul patriotic: „Noi români din neam de frunte”, coordonați de prof. Rada Daniela şi prof. Gheorghe Drăgan. Din buchetul poeziilor patriotice, au recitat „Hora unirii”, „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie” a lui Mihai Eminescu elevii: David Bâraiac şi Alexia Costea, coordonaţi de prof. Adelina Panici-Mangra şi Ioana Toth.

Un fragment din istoria glorioasă a poporului român a fost adus în faţa micilor spectatori prin intermediul unei scenete, fragment din poezia Scrisoarea a III-a, interpretat de elevii clasei a V-a A (Adriana Secui, Andreea Avram, Denis Cocoş şi George Scorfan), îndrumaţi de bibl. inst. Tomescu Ileana şi prof. docum. Cristina Andru. Momentul a fost urmat de interpretarea cântecului „Noi suntem români”.

 Cele mai frumoase creaţii plastice, pe tema unirii, au fost realizate de elevi cu sprijinul prof. Carmen Coroiu-Stanciu. Spre finalul activităţii, profesorii şi elevii s-au prins într-o horă a unirii, fapt ce simbolizează conştiinţa şi unitatea de neam a poporului român.

În finalul activităţii, directoarea prof. Simona Pantea a făcut aprecieri la adresa elevilor şi profesorilor implicaţi în desfăşurarea acestui program instructiv-educativ.

Ileana Tomescu şi Adelina Panici-Mangra