Atipic pentru felul în care au început cursurile în ultimii ani, în judeţul Bihor prima zi de şcoală nu a fost nici udată de ploaie şi nici îngheţată de frig. Nu au lipsit însă florile, discursurile bine ţintite, îngrămădeala, vociferările bobocilor din primele rânduri, mirosul parfumurilor mămicilor şi fineţea obrajilor proaspeţi raşi ai taţilor.

O parte din festivităţile începutului de an şcolar au avut loc ieri de la ora 9.00 iar o altă parte de la ora 10.00. Şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor – Alin Novac-Iuhas a fost prezent de la ora 9.00 la Colegiul Economic „Partenie Cosma”. Alături de el au mai fost prezenţi şeful poliţiei Liviu Popa, directorul Virgil Blage şi directorul adjunct, fost şef al IŞJ Bihor – Daniel Negrean. 

„Simbolic, luna septembrie devine sinonimă pentru toată lumea cu școala, cu educația, cu începutul unui nou drum al împlinirii prin cunoaștere și prin cultură. Totodată, e un prilej de a-mi exprima încrederea în dăruirea și competența cadrelor didactice, în capacitatea lor de a modela caractere, de a crea o atmosferă bazată pe profesionalism, rigoare științifică, dar și pe comunicare afectivă și talent pedagogic. Tuturor elevilor le doresc să urmeze acest drum provocator al formării, singurul care le poate asigura reușita în viață, să se bucure de frumusețea anilor de școală, să dea un sens vieții, să aibă încredere în forțele proprii și în forța educației. De asemenea, îmi exprim speranța că și în acest an școlar părinții și autoritățile locale vor rămâne partenerii de nădejde ai educației pentru ca învățământul bihorean să adune reușite, împliniri și succese. Vă asigur că Inspectoratul Școlar Județean Bihor va continua să fie partenerul autentic al școlilor pe care le coordonează, al părinților și al comunității. Succes în anul școlar 2016-2017!”, a spus şeful IŞJ Bihor, Alin Novac-Iuhas.

Tot de la ora 9.00 a avut loc şi deschiderea anului şcolar la Colegiul Tehnic „Traian Vuia”. Aici au participat, pe lângă noua directoare Daniela Vîlceanu, inspectorul școlar pentru învățământ profesional și tehnic - Florian Mieluț şi directorul general al Parcurilor Industriale din Oradea, Delia Ungur.

„Azi marcăm un nou început pentru Colegiul Tehnic „Traian Vuia”. În urma fuziunii celor două școli tehnice - Vuia și Șaguna, şcoala noastră este azi cea mai mare și cea mai importantă școală tehnică din Bihor. Avem peste 1.700 elevi, 79 de clase, şi 122 de cadre didactice. Acestea nu sunt doar cifre, toți acești oameni sunt plusvaloare pentru noi. Calități reunite în atingerea unui obiectiv comun care nu e doar al școlii, ci e în egală măsură al comunității locale și al Primăriei Municipiului Oradea: acela de a pregăti profesioniști în domeniile tehnice de care are nevoie comunitatea și de a-i vedea absorbiți în proporție de 100% pe piața muncii locală”, a spus, printre altele, noua directoare a şcolii, Daniela Vîlceanu.

Forma de astăzi a Colegiul Tehnic „Traian Vuia” este produsul final al unui proiect de amploare în care și-au dat mâna Primăria, agenții economici reuniți în Parcul Industrial de către Agenția Locală de Dezvoltare Oradea și Ministerul Educației prin IŞJ Bihor.

Cu cărţile pe masă!

O oră mai târziu, curţile Colegiului Naţional Emanuil Gojdu şi ale Liceului de Arte erau şi ele pline. La Gojdu, pe lângă directoarea Liana Papagiannis şi  adjuncta Anca Mile au mai participat la festivitate prefectul Claudiu Pop, viceprimarul Florin Birta, senatorul Florian Bodog şi fostul preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor – Horia Oniţa. Atmosfera a fost relaxată deşi elevii abia aşteptau să intre în clase. Directoarea a subliniat performanţele şcolii, cerându-le noilor elevi să se ridice la nivelul aşteptat, exigenţele fiind de nivel înalt.

„Vă mulţumesc pentru că prin rezultatele voastre faceţi cinste oraşului Oradea. Vă urez în numele meu, al Primăriei Oradea şi al primarului Ilie Bolojan, la rândul său absolvent al Colegiului Emanuil Gojdu, să aveţi un an bun, plin de reuşite şi realizări, un an încununat cu succese!”, a spus viceprimarul Florin Birta.

Cei mici au fost primiţi în clase cu cărţile pe masă, împachetate ca nişte cadouri, cu urări de succes din partea diriginţilor. Pe fiecare bancă, elevii au găsit câte un măr, o ciocolată, un creion şi o ascuţitoare.

Curtea Liceului de Arte a fost şi ea scăldată în lumina toamnei, ieri la ora 10.00, când a avut loc festivitatea de deschidere. La prezidiu au stat Mircea Botog, inspector şcolar de specialitate pentru arte, alături de directoarea Mihaela Bondor, adjuncta Eliza Racz şi profesorii Arnold Schneider şi Nada Panait.

„Anul trecut am reuşit să câştigăm 12 premii de la olimpiadele naţionale, sute de premii la alte concursuri, peste 50 premii I, iar rata de promovabilitate la Bacalaureat a fost de peste 80%, ceea ce arată rezultatele muncii acestui colectiv de cadre didactice dar şi strădania elevilor noştri, ajutaţi de părinţi. Avem 33 de clase în acest an şi am primit în vacanţă 100 de cereri de transfer la liceul nostru, ceea ce este o altă dovadă de apreciere”, a spus directoarea Mihaela Bondor. A urmat apoi prezentarea profesorilor în aplauzele şi uralele elevilor.

La ieşirea din Liceu, pe partea dinspre stradă, la etaj, se auzea cântând un pian, dublat de voci suave de copii, semn că, dincolo de discursurile, formalismul şi festivismul din această primă zi de şcoală, munca rămâne activitatea didactică de bază.