Culorile și mirosurile au invadat, ieri, coridoarele Liceului Teoretic „Aurel Lazăr”, unde au avut loc două concursuri inedite. Unul de gătit prăjituri, inclus într-un Carnaval al Prăjiturilor și unul dedicat colecționarilor de jucării, pietre semiprețioase, timbre etc.

Timp de o oră și jumătate, elevii de la Aurel Lazăr au expus și donat prăjituri în cadrul unui concurs organizat de Ziua Școlii. Nu mai puțin de 54 de sortimente de prăjituri au trecut prin mâinile juriului format din prof. Olga Drăgan și elevii: Alin Stefancsik (clasa a X-a), Raluca Dumitru (clasa a X-a), Patricia Toia (clasa a XI-a) și David Vilciuc (clasa a IX-a). La final au venit și premiile: cea mai aspectuoasă prăjitură a fost făcută de elevii din clasa a XI-a C, cea mai gustoasă prăjitură – clasa a X-a D, cel mai bogat sortiment de prăjituri – Clasa a V-a, cea mai originală prăjitură – clasa a XI-a D și cel mai delicios tort – Clasa a XI-a B. După jurizare, elevii au avut ocazia să verifice dacă prăjiturile și-au meritat premiile. Profitul realizat prin „vânzarea” acestora va fi folosit pentru a ajuta cu alimente opt familii care au copii la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Orizont” Oradea, unitate școlară parteneră cu Liceul „Aurel Lazăr”.    

În paralel cu concursul de prăjituri a avut loc și un concurs dedicat colecționarilor. Aici, premiul I l-a obținut Răzvan Olariu – clasa a VI-a – cu o colecție de jucării cu dinozauri, premiul II – Mihai Borsa – clasa a IX-a B – Colecție de pietre semiprețioase și minerale, premiul III – Cristina Marc – clasa a X-a D – Colecție de timbre și mențiune – Denisa Paul – clasa a IX-a D cu o colecție de trofee. Activitatea de ieri a fost organizată de Consiliul Școlar al Elevilor din Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, în frunte cu președintele Alin Stefancsik.

Discriminarea, indezirabilă în școli

Aniversarea a 27 de ani de la înființarea Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” s-a serbat și marți cu dezbaterea moțiunii „Toleranță zero față de orice tip de discriminare în școli”, activitate a Clubului de Dezbateri al școlii. Tema aleasă de lăzăriști s-a încadrat în contextul actual în care cel diferit este respins de societate. „Liceul Teoretic <<Aurel Lazăr>> este o școală europeană în care cel diferit este acceptat și bine primit, fapt pentru care elevii și-au permis să dezbată această moțiune” a spus profesoara Elvira Groza, sufletul clubului de dezbateri din școală, club care își desfășoară activitatea săptămânal începând cu anul școlar 2014, pentru promovarea spiritului critic, combativ și valorile democratice. În anul școlar 2015-2016 la faza națională a Concursul Național „Tinerii dezbat”, cea mai amplă competiție de dezbateri din Europa Centrală și de Est, echipajul liceului a ajuns până în semifinale.

„Meciul” desfășurat marți a fost unul spectaculos și susținut, fiind arbitrat de profesoarele Elvira Groza și Elena Dumitraș și fostul lăzărist, Natanael Tontea, membru fondator al clubului alături de Elvira Groza, participant în 2015 la concursul „Tinerii dezbat”, iar în 2016 trainer al echipei. Moderatorul dezbaterii a fost elevul din clasa a XII-a, Bogdan Beie.

Echipa „Guvernului” formată din elevii Iulia Pop, Daniel Pințiș, Teodora Onița și Rareș Bârsan, deși a susținut aplicarea legilor și regulamentelor, a  fost învinsă de echipa „Opoziției”, formată din elevii Ana Maria Albiș, Natalia Bot, Laurențiu Filimon și Bogdan Kovacs, care a considerat că educația primită în școală formează cetățeni cu un înalt spirit civic și capabili de a fi toleranți față de semenii lor, școala fiind un mediu unde se învață și se aplică nediscriminarea. La activitate au participat profesori și elevi care au dorit să-și susțină colegii, alături de conducerea școlii care a felicitat ambele echipe pentru discursurile și argumentele susținute.