Anul 2016 a fost pentru ADP Oradea un an cu investiții din surse proprii în valoare de aproximativ 700.000 euro. Peste toate, însă, cea mai mare satisfacţie rămâne deschiderea Aquaparkului, care în ultimele două luni de funcţionare a reuşit să producă mai mult decât are nevoie pentru o bună funcţionare.  

                                                                                        

Într-o conferinţă de presă organizată joi, directorul Administrației Domeniului Public (ADP), Liviu Andrica, a prezentat raportul de activitate pe anul 2016 al instituției pe care o conduce. Cu acest prilej, a punctat toate investițiile făcute anul trecut de ADP, principalele lucrări fiind cele realizate la parcarea și pasajul subteran de la Piața Rogerius, la Parcarea Independenței, la Piața Rogerius, extinderea și amenajarea cimitirului, modernizările de la Piața Nufărul și Piața Cetate, împrejmuirea Pieței Ioșia, etc. „Anul 2016 a fost un an bun, dar greu. Investițiile realizate de ADP în cursul anului trecut se ridică la 758.000 euro din surse proprii. Din punct de vedere comercial, putem spune că zona Rogerius este cea mai frumoasă zonă din oraș, iar acum, odată cu finalizarea parcării subterane și a pasajului, este și o zonă complet funcțională”, a declarat Liviu Andrica.

 

Pieţele, cele mai profitabile

ADP Oradea are în administrare şapte pieţe, acestea fiind cele mai profitabile sectoare din cele aflate în administrarea societăţii. Cele mai mari investiţii s-au făcut, în ultimii ani, la Piaţa Rogerius, unde în prezent sunt închiriate aproape toate spaţiile comerciale la parter, iar la etaj au fost semnate deja cinci contracte din cele zece spaţii disponibile, doi agenţi economici începându-şi deja activitatea şi aici. „Primii doi clienţi care şi-au început activitatea la etajul Pieţei Rogerius sunt axaţi pe comerţ cu mâncare, dintre care unul este din Ungaria şi oferă produse tradiţionale maghiare. În tronsonul I, şi anume bazarul dinspre linia de tramvai, mai există un singur spaţiu neocupat din cele 42 existente”, afirma Liviu Andrica. Cât priveşte celelalte pieţe, la cea din Ioşia, s-a realizat o împrejmuire, la Piaţa Cetate, s-a realizat închiderea laterală înspre str. Griviţei, iar la Piaţa Nufărul, tot o închidere laterală. Referitor la Piața Obor, având în vedere că pe acest amplasament urmează să se construiască sala de sport polivalentă, conducerea ADP a demarat deja lucrările pentru construirea unei noi piețe, existând deja studiu de fezabilitate, indicatori tehnico-economici aprobaţi, valoarea investiţiei fiind estimată la aproximativ 2 milioane de euro. Noua piață care va cuprinde, la fel ca cea veche, piață auto și piață de antichități, se va amenaja lângă Cartierul Europa și va avea o suprafață de 8,5 ha, mai mare cu aproximativ 3 ha decât vechea piață. „O dată ce vom începe aici lucrările, va trebui să ne mişcăm foarte repede pentru a elibera cât mai rapid spaţiul actual. Lucrările vor cuprinde alei asfaltate, locuri de expunere auto, însă de obicei în astfel de spaţii nu se investeşte prea mult pentru că nu ştii când li se găseşte altă utilitate şi trebuie să le muţi”, a precizat Andrica.

 

Aquapark pe plus

Deschis în luna septembrie a anului trecut, Aquaparkul Nymphaea Oradea a fost destinaţia preferată a multor doritori de distracție și relaxare, în luna decembrie 2016 fiind înregistraţi 17.000 de vizitatori, iar în ianuarie 2017, 25.000 de vizitatori, aceştia aducând încasări de 900.000 lei, în decembrie, şi peste 1 milion lei, în ianuarie. „Aquaparkul s-a pornit de la zero, atât ca şi experienţă, cât şi ca personal, dotări etc. A fost o provocare, sunt foarte mulţumit, nu numai eu, cât şi cei care ne trec pragul, dar nu aş mai accepta să deschid altul pentru nicio sumă. Cifrele vorbesc de la sine că este un proiect reuşit, având în vedere că pe lunile decembrie şi ianuarie Aquaparkul este pe plus, încasările fiind mai mari decât cheltuielile”, afirmă Andrica, susţinând, însă, că nu acelaşi lucru se poate întâmpla şi la vară, când cheltuielile vor fi mai mari, iar cei care acum le trec pragul ar putea avea şi alte alternative de petrecere a timpului liber. Momentan tarifele rămân la fel, ele urmând a fi reanalizate după un an de funcţionare. Între timp, însă, sunt analizate noi modalităţi de optimizare a activităţii complexului, asta cu atât mai mult cu cât salariile angajaţilor au trebuit mărite odată cu creşterea salariului minim pe economie. „Anul acesta vom cumpăra un cort, nu renunţăm la ideea de a organiza nunţi în zona terenurilor de sport, putând fi şi aceasta o sursă de venit. De asemenea, gândim şi alte evenimente pentru această vară”, a spus Andrica. Un prim eveniment este programat pentru luna iunie, când Horia Brenciu va susţine un concert la Aquapark, preţul biletului, în care a fost inclusă şi o zi întreagă de distracţie, va fi de 150 lei.

 

Tarife majorate la Ştrandul Ioşia

Pe de altă parte, conducerea ADP susține că adăpostul Grivei funcționează bine, iar sesizările care privesc câinii comunitari sunt din ce în ce mai puține. La grădina zoologică, ADP urmărește amenajarea unui nou țarc, în care să fie aduse mai multe animale sălbatice, în special feline. În ceea ce privește Ștrandul Ioșia, reprezentanții ADP au declarat că acesta a fost pe profit în anul 2016, având cea mai bună apă din județul Bihor, din punct de vedere al sursei și calităților sale. În ceea ce privește biletele de intrare, acestea vor crește de la 1 martie 2017, cu 2 lei, respectiv la 14 lei pentru adulți și 7 lei pentru copii. „Noi avem mereu în vedere că o societate comercială nu este ca o instituție. Astfel, o societate prestează servicii contra cost și trebuie să aibă profit. Profitul net al ADP pe anul 2016 a fost de 700.000 euro, din care jumătate s-a întors către Primăria Oradea. Într-adevăr noi primeam anual anumite subvenții de la Primăria Oradea, dar noi dăm o cotă mult mai mare înapoi ca participare la profit. Din ianuarie 2017, credem că nu vom mai primi subvenții de la primărie”, a completat directorul Liviu Andrica.

Obiectivele ADP Oradea pentru anul 2017 vor viza următoarele: finalizarea Parcării Independenței (lucrările în acest caz vor fi reluate curând, în acest moment fiind realizate doar în stadiu de 25%, cu toate că investiţia trebuia finalizată deja în august 2016); amenajarea noii Piețe Obor; amenajarea între hala veche și blocul Cicero a unei parcări, dar și a unui drum care să lege această zonă cu strada Griviței; amenajarea din surse proprii a gardului de la cimitir spre Cartierul Europa; amenajarea de alte spații comerciale în hala veche care să optimizeze veniturile; mutarea ADP în noul sediu administrativ.